FRÅGA. Jag hade problem med min mobil, så jag installerade Dr Fone for Android. Jag följde alla instruktioner för programmet, men det slutade det med att telefonen låste sig. Eftersom jag fortfarande hade garanti på mobilen lämnade jag in den till Elgiganten, där den var köpt.

Efter några dagar fick jag beskedet att garantin inte gällde eftersom telefonen var rootad. För att åtgärda detta måste ett kretskort bytas till en kostnad av cirka 3 000 kronor. Kan ni hjälpa mig med att bedöma om att Dr Fone kan ha förstört kretskortet på telefonen och gjort den obrukbar. 
Håkan 

Rootning

SVAR. När man "rootar" en Android-telefon utsätter man den alltid för en risk – oavsett vilket program du använder. Garantin försvinner, och du riskerar att telefonen blir obrukbar. När vi skriver om rootning är det här något vi alltid poängterar.

Jag har tyvärr inga detaljer om Dr Fone, och det är inget program som vi har skrivit om. Men om du har rootat telefonen så är det definitivt så att det kan leda till att telefonen blir obrukbar – och garantin slutar att gälla.

Om du är nyfiken på hur man gör för att roota sin telefon har vi en längre artikel här.

Martin Appel, PC för Alla