Kortadresser är bekväma, men kan vara farliga om du inte känner till källan.
Du har säkert både sett och använt dem – förkortade webbadresser som gör en lång och invecklad adress betydligt behändigare att använda. Det finns gott om tjänster på nätet där du själv kan skapa sådana korta adresser.
Exempel är Bitly (bit.ly), Googles egen (goo.gl), Hootsuite (ow.ly), Twitter (t.co), Gilby (tinyurl.com, Gravity4 (tr.im) och Korturl (korturl.com).

Det här är ett behändigt sätt att exempelvis skicka korta länkar till dina vänner i stället för de horribelt långa teckenkombinationer som ibland förekommer på webben. Men du kanske får dem själv ibland också eller hittar dem på nätet. Då bör du tänka efter två gånger innan du följer dem om du inte litar på källan till hundra procent.

Det kan ju vara en länk till en skadlig sida som någon maskerat med en kortadress i hopp om att du ska klicka på den. Det är till exempel vanligt i skräppost. Det kan alltså vara idé att kontrollera adressen först. Gör så här:

Kortadress
Om du är tveksam till en kortadress kan du undersöka om den är farlig på något sätt.

1. Surfa till sidan www.checkshorturl.com.
2. Kopiera din förkortade adress och klistra in den i sidans sökfält.
3. Klicka på Expand.
4. Efter en kort analys presenteras den ursprungliga webbadressen i sin långa form och du kan försöka fastställa om den innebär några risker. Det finns också länkar till olika säkerhetskontroller du kan klicka på för att få hjälp med avgörandet.