Ett smart sätt att göra en säkerhetskopia av Windows är att skapa en systemavbildning med hjälp av Windows inbyggda verktyg Säkerhetskopiera och återställ.

En sådan avbildning är avsedd för att hela Windows ska kunna återställas till det skick det var i när säkerhetskopian gjordes genom att starta datorn med en installations- eller reparationsenhet. Synnerligen användbart om en krasch eller ett fel gör Windows oanvändbart.

Hela säkerhetskopian är hoppackad i en enda bunt, så det går inte att se vad den innehåller. Men skulle du komma på att du bara behöver en enskild fil går det också att ordna med ett litet knep. Och det räcker med Windows egna verktyg.

1. Diskhantering

Högerklicka på startknappen (Windows 10) och välj Diskhantering. Klicka på Åtgärd och välj Anslut virtuell hårddisk. Klicka på Bläddra och leta fram din säkerhetskopia.

Diskhantering

2. Välj backup

Säkerhetskopian finns i mappen Enhet\WindowsImageBackup\Datornamn\Backup+datum+tid och är en stor fil med ändelsen vhdx. Klicka på OK när du valt. Du ser nu en ny, blå enhet i Diskhantering.

Välj backup

3. Enhetsbeteckning

Den nya enheten saknar dock enhetsbeteckning. Högerklicka på den och välj Ändra enhetsbeteckning och sökvägar. Klicka på Lägg till och ge enheten valfri ledig bokstav.

Enhetsbeteckning

4. Återställ

Nu kan du använda Utforskaren för att bläddra i din säkerhetskopia och hämta de filer du behöver. När du är klar, stäng din enhet genom att högerklicka på den, längst ned i Diskhantering. Välj Koppla från virtuell hårddisk.

Återställ