Ibland händer det som inte får hända. Någon annan kommer åt ditt lösenord. Förklaringen kan vara att en tjänst har så dålig säkerhet att obehöriga kommer åt användarnas lösenord. Linkedin, Dropbox och Lastfm är några av de tjänster som har drabbats av det här.

Ibland är det i stället ditt eget slarv som är förklaringen. Du kanske har valt ett alldeles för lätt lösenord, avslöjat det för någon annan eller glömt att logga ut från en offentlig dator.

Oavsett vad du har gjort är lösningen ganska enkel: Byt lösenord.
Ja, det behöver inte ha hänt något för att det här ska vara en bra åtgärd. Skulle någon ha kommit över ditt lösenord och i hemlighet övervakar dig är det förstås bra att byta.

Så gör du

Hur man gör för att byta lösenord är inte helt självklart. Olika tjänster har olika rutiner för hur man gör, och vi visar hur man gör i de vanligaste.

Behöver du byta lösenord på någon annan tjänst hittar du som regel en inloggningsmeny högst upp till höger. Ofta står det ditt namn och ibland finns det även ett foto. Klicka här för att välja en funktion som heter Mitt konto, Din kontrollpanel eller något liknande. Nu kan du välja ett alternativ som brukar heta något i stil med E-post och lösenord.

Du byter lösenord genom att skriva in ditt gamla och sedan välja ett nytt lösenord. I många fall finns det en spärr som gör att du inte kan välja att lösenord som är för lätt att knäcka. Skriver du bara abc så protesterar systemet.