Om du använder Windows 10 på en platta med pekskärm har du säkert lagt märke till en lömsk olägenhet som det är lätt att bli galen på. Vi talar om aktivitetsfältets otillgänglighet när skärmtangentbordet är aktiverat.

Tangentbordet tenderar att parkera sig längst ned på skärmen, ovanpå aktivitetsfältet, så för att komma åt detta måste tangentbordet minimeras eller stängas. Man kan undra hur Microsoft tänkte och om de nu ville ha det så här, varför de infört en möjlighet att ändra på det?

För att få tangentbordet att hamna precis ovanför aktivitetsfältet måste du använda Registereditorn. Vår vanliga varning gäller – det är inte så svårt, men det finns alltid risker med Registereditorn. Om du är osäker är rådet: låt bli.

Flytta upp tangentbordet

Registret

1. Registret

Starta Registereditorn genom att klicka på startknappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen)
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft.

Skapa nycklar

2. Skapa nycklar

Högerklicka på nyckeln Microsoft och välj Nytt och sedan Nyckel. Detta skapar nyckeln Ny nyckel nr 1. Ge den det nya namnet StigRegKey. Högerklicka på den och skapa ännu en ny nyckel, med namnet Typing.

Tredje nyckeln

3. Tredje nyckeln

Högerklicka på den senaste nyckeln och skapa en till. Ge den namnet TaskbarAvoidanceEffect. Högerklicka på den nyckeln och välj att skapa ett 32-bitarsvärde. Ge det nya värdet namnet Enable.

Sätt värde

4. Sätt värde

Dubbelklicka på ditt nya Enable-värde och skriv en etta i Data-fältet. Stäng fönstret med OK, stäng hela Registereditorn och starta om plattan. Om du nu öppnar tangentbordet ska det snällt placera sig precis ovanför aktivitetsfältet.