Microsoft har de senaste åren storsatsat på hårdvara och en av de mest populära modellerna är Surface Pro, en sorts hybrid mellan pekplatta och dator med Windows som operativsystem.

Den nuvarande modellen heter Surface Pro 4 och lanserades i oktober 2015. Med andra ord borde det snart vara dags för en efterföljare och i den här artikeln samlar vi alla rykten om vad vi får se i Surface Pro 5.

När släpps Surface Pro 5?

Microsoft har inte gjort något officiellt tillkännagivande om Surface Pro 5, men experterna är eniga om att en lansering borde ske någon gång under sommaren.

Möjligtvis kan Surface Pro 5 visas upp redan på Microsofts event den 23 maj, men det dementeras av Microsoft-chefen Panos Panay.

Surface Pro

Missa inte: Windows 10 Creators Update: 15 heta nyheter du måste spana in

Högupplöst skärm och nya processorer

Enligt uppgift kommer Surface Pro 5 att tillverkas av taiwanesiska Pegatron, alltså samma företag som tillverkar den hyllade allt-i-ett-datorn Surface Studio.

Medan Surface Pro 4 har en 12,3-tumsskärm med upplösningen 2736x1824, ryktas det bli tal om en 4K-skärm i Surface Pro 5. Det skulle i så fall betyda att vi får se en upplösning på 3840x2160, vilket borde tilltala målgruppen.

Vad gäller processorn är det logiska valet Kaby Lake (sjunde generationens Intel Core), men det ryktas även om den senaste modellen av Qualcomm Snapdragon. Kanske får vi helt enkelt se Kaby Lake i toppmodellen och Snapdragon i ingångsmodellen.

Kaby Lake

När det kommer till grafiken lär det bli aktuellt med Intel HD i ingångsmodellen och Intel Iris i toppmodellen.

Den maximala mängden arbetsminne sägs bli 16 gigabyte, vilket borde räcka mer än väl för de flesta användare. I ingångsmodellen borde det bli tal om 8 gigabyte, vilket är dubbla mängden jämfört med hur det ser ut för Surface Pro 4.