Skydda ditt privatliv i Windows 10

Windows 10 sparar en hel del information. Men det mesta går att stoppa.
Att Windows 10 rapporterar en massa information till Microsoft är ingen hemlighet. Det är heller egentligen inget större problem, eftersom företaget inte aktivt spionerar på dig, utan använder uppgifterna för att förbättra och utveckla sina produkter och tjänster. Men om du känner dig orolig kan du ta kontrollen över detta med några enkla inställningar.


1. Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan Sekretess. Stäng av allting på samtliga flikar, så kan du vara ganska lugn. De viktigaste sakerna finns under Allmänt.

Sekretessinställningar

Utöver ovanstående kan du komplettera med några saker. Cortana fungerar ju ännu inte i ett svenskt Windows, men om du använder en engelsk språkversion kan det vara idé att stänga av denna funktion, eftersom den delar med sig av mycket information. Men Cortana är ju också mycket användbar, så här handlar det om ett svårt val.


Anpassa annonser

2. Nästa steg är att använda din webbläsare för att gå till länken https://choice.microsoft.com/sv-se/opt-out. Stäng av både Anpassade annonser i den här webbläsaren och Anpassade annonser överallt där jag använder mitt Microsoft-konto. Utnyttjar du flera olika webbläsare måste den första inställningen göras i samtliga. Du måste vara inloggad med ditt Microsoft-konto.


Byt till lokalt konto

3. En sista möjlighet är att byta till ett lokalt konto i Windows i stället för ett Microsoft-konto. Det leder dock till en del nackdelar, som att du inte längre kan synkronisera mellan olika enheter som kör Windows 10 och att du kommer att drabbas av mer ”tjat”.

Gå till Inställningar, klicka på Konton och sedan på Din information. Välj Logga in med ett lokalt konto i stället och följ stegen.