Programmet som skyddar dig

Om du är extremt orolig ger programmet W10privacy dig möjlighet att manipulera inställningar som annars inte är åtkomliga, plus de som är det. Ladda ned det här. Observera att det inte finns på svenska.

Programmet behöver inte installeras. Efter nedladdning, packa upp zip-filen och placera exe-filen W10privacy i lämplig mapp. Starta programmet med administratörsbehörighet genom att högerklicka på filen och välja Kör som administratör.

Du får först chansen att välja att skapa en återställningspunkt, så att du kan återställa Windows om något går fel eller du skulle göra något dumt. Det kan vara lämpligt att göra detta.

Sedan möts du av ett stort fönster med massor av flikar. På varje flik finns val i olika färger och en beskrivning av vad det valet gör. Håll pekaren stilla över varje beskrivning för att läsa en längre och utförligare text.

Grön färg innebär säkra inställningar, medan de gula kan innebära vissa sidoeffekter. Läs noga innan du väljer dem. Rött betyder saker som kan orsaka problem med Windows – använd dem på egen risk. Ingen av dem har heller någonting med din privata information att göra.

Det är egentligen bara de sju första flikarna som innehåller sådant som kan innebära att du delar med dig av information. Resten är andra förändringar som normalt inte är åtkomliga via Windows vanliga inställningar.

Bocka för allt du vill ändra på och klicka sedan på Set changed settings. Stäng programmet när du är klar. Vissa av ändringarna kräver en omstart. För att återställa dina ändringar måste du starta W10privacy igen och ta bort aktuella bockar.

Vi rekommenderar att du inte gör allt på en gång, utan provar dig fram lite försiktigt.

W10privacy