Skydda ditt privatliv på Facebook

En annan gigant på informationsinsamlingsområdet är Facebook och du ger dem rättigheterna att använda dina data som de vill.

Rubriken kan kännas som en motsägelse. Facebook är ju till sin natur avsett för att du ska dela med dig av information om dig själv. Vill du inte det ska du inte använda tjänsten. Och du måste vara medveten om att du bara genom att utnyttja tjänsten ger Facebook rättighet att använda en massa information – och det kan du inte göra något åt. Men det du vill att dina vänner ska se kanske du inte vill visa för hela världen och då finns det lite möjligheter.

Facebooks inställningar är riktigt invecklade och det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Men det finns numera en guide som hjälper dig tillrätta med det viktigaste. Genom att klicka på hänglåssymbolen i övre högra hörnet på varje sida som du är inloggad på, kommer du att få upp en med meny med fyra val.


Kontroll av sekretess

1. Viktigast är Kontroll av sekretess, där du steg för steg kan bestämma vilka som kan se dina inlägg och dina uppgifter. Gå igenom de olika stegen, läs noga och bestäm hur du vill ha det.


Sekretesskontroll

2. De övriga tre valen ger möjlighet till lite detaljstyrning. Du kan bestämma vem som får kontakta dig, blockera specifika användare och se hur din profil ser ut för dem som inte är dina vänner. Det sistnämnda är användbart och kanske leder till att du gör en del korrigeringar.

Om du vill jobba med detaljerade och komplicerade inställningar, klicka på den lilla nedåtpilen bredvid hänglåset. I menyn till vänster hittar du alla Facebooks inställningar.

Använd aldrig ditt Facebook-id för att logga in på andra webbplatser och kom ihåg att logga ut när du inte använder Facebook. För Twitter, Instagram och alla andra liknande tjänster gäller förstås motsvarande. Leta upp inställningarna och gör vad du kan.