Pc-försäljningen fortsätter nedåt. Enligt analysföretag som Gartner och IDC gick försäljningen under 2016 ned omkring sex procent jämfört med året innan. Samtidigt konstaterar de flesta bedömare att surfplattans boom är över. En förklaring är givetvis mobiltelefonen.

Läs även: Mikael Lindkvist testar Macbook Pro under en hel månad

Numera kan du göra det mesta i din smartphone, allt från att handla prylar och tjänster på nätet till att betala räkningar och deklarera. Ju större skärmarna blir desto lättare är det att snabbt via en app eller en mobilsajt göra det som vi tidigare gjorde i datorhörnan.

Andra saker vi tidigare använde datorn till har ersatts av andra plattformar. Nu behöver du varken använda pc:n eller mobilen för att söka efter och lyssna på musik i Spotify, många ljudanläggningar har en inbyggd klient. Och bilderna från din kamera (läs smartphone) kan du enkelt ladda upp i molnet för arkivering och backup i samma stund du tar bilden.

Många tv-apparaterna har inbyggda appar för att se strömmad film och för att komma åt play-tjänster. Ja, du startar Netflix innan du hinner säga dator...

Jag trodde att spelkonsolerna skulle ta död på pc:n som underhållningsmaskin väldigt snabbt, men spel-pc:n vägrade att dö. Jag ser det inte minst i min egen familj där mina barn mer eller mindre övergav sina spelkonsoler (och tro mig, vi har ett gäng) till förmån för stationär dator och Steam.

Läs även: Snälla elbilstillverkare - sluta blåsa era kunder

Att jag skulle handla och installera nya grafikkort och surfa prisvärda mekaniska tangentbord 2017, det hade jag inte trott om du frågat mig för fem år sedan. Datorn går dessutom att göra mer personlig än en spelkonsol, något man inte ska underskatta.

När du ska skriva text utöver en tweet eller ett sms, då blir det genast lite knöligare utan ett tangentbord. Här är datorn än så länge ett måste, men frågan är hur länge till. Röstigenkänning blir allt bättre och jag har vid flera tillfällen dikterat ganska långa texter där det blivit förvånansvärt lite fel.