Den skadliga programvaran Mirai är ett av de största it-hoten på senare tid. Vi har tidigare rapporterat hur hackare använde sig av infekterade prylar inom sakernas internet för att lansera en massiv överbelastningsattack under oktober 2016. Attacken lämnade stora delar av USA helt utan internetåtkomst.

Missa inte: Två nya skadeprogram infekterar Mac med uråldriga metoder

Nu har den ryska säkerhetsfirman Doctor Web upptäckt en ny variant av den skadliga programvaran. Den här gången rör det sig om Windows-trojan kallad ”Trojan.Mirai.1”. Till skillnad mot tidigare versioner av programmet infekterar nya Mirai Windows-datorer. När programmet installerats skannar det efter uppkopplade Linux-baserade prylar inom sakernas internet, och infekterar dessa.

Med andra ord kan prylar som inte är direkt anslutna till internet ändå infekteras. Det räcker med att de kopplas upp mot en infekterad dator.

Prylar som drabbas av Mirai blir förslavade under ett så kallat ”botnät”, ett nätverk av sammankopplade infekterade prylar inom sakernas internet. Hackare kan sedan använda sig av botnätet för att utföra stora överbelastningsattacker (DDoS).