Synology har länge varit en av de främsta tillverkarna av nasar, det vill säga nätverksanslutna lagringsservrar. Samtidigt har det blivit allt vanligare att även routrar kan fungera som nas med en disk ansluten via usb. Funktionen varierar från enkel delad filmapp till avancerade mediaservrar, inbyggd nerladdningsklient, backupfunktion, med mera.

Läs mer: Bästa routern - stort jämförande test

Nu har Synology breddat utbudet och lanserat routrar för ditt hemnätverk. Två modeller finns tillgängliga, lite enklare och billigare RT1900ac och den modell vi testat; RT2600ac. Till det yttre ser den ut som vilken router som helst, och dessutom med ett anonymt mattsvart skal och diskreta dioder.

Synology RT2600ac
Synology RT2600ac sedd framifrån. Anonym och enkel. Men har den inte en lite udda lutning... ?

Otympligt yttre

Den har dock en märkligt lutad design, med två jättefötter baktill. Tanken är troligen att de ska hålla luftflödet fritt på undersidan, men det är inget som konkurrerande routrar verkar behöva. Det här gör också att den ser väldigt udda ut om du vill hänga den på väggen. Bryr du dig inte om det estetiska är den dock enkel och praktisk att hänga upp.

Modellbeteckningen avslöjar det mest grundläggande, det är en router enligt 802.11ac-standard och med AC2600-klassning. Det innebär dubbla frekvensband, 2,4 GHz med 800 Mbit/s kapacitet och 5 GHz med 1 720 Mbit/s.

Synology RT2600ac
Jättefötterna i bakkant get RT2600ac ett lite märkligt utseende. Det gör den också osnygg att hänga på väggen.

Pålitliga prestanda

Det är alltså samlad bandbredd för alla anslutna enheter, vilket innebär att den är lite mer beskedlig än de allra mest kraftfulla routrar vi testat. I vårt prestandatest mäter vi hur snabb den är mellan en stationär pc med gigabit ethernet och en bärbar pc med bra mu-mimo-mottagare (vilket RT2600ac givetvis stödjer, det känns lite som ett minimikrav på en bättre ny router 2017).

Så loggar du in på din Asus-router
Så loggar du in på din Netgear-router

På 2,4 GHz får vi ovanligt bra resultat, för det mesta en bra bit över 100 Mbit/s, och med god räckvidd. Maxhastigheten på 5 GHz ligger lite efter de vassaste vi testat, åtminstone på stora avstånd och med ett par innerväggar mellan oss och routern. Vid goda förhållanden, det vill säga under tio meter från routern och med fri sikt, presterar den i klass med de bästa dual band-routrarna.

Synology RT2600ac
Enklaste sättet att föra RT2600ac till en nas kanske är att stoppa in ett rejält sd-kort.

Lätt att komma igång

Installation och första konfiguration av RT2600ac är tydlig och enkel. Du loggar in på dess förinställda ssid – som standard har den en samlad ssid för bägge banden med automatiskt frekvensval, men det går att ställa in så att du får den separata – och får sedan en enkel och tydlig steg-för-steg-vägledning på begriplig svenska. Det är svårt att göra fel, även för den nätverksovane.

Administration sker antingen i ett webbgränssnitt eller i en app som finns för Android och IOS. I appen kan du dock bara ställa in vanliga routerinställningar – åtkomst, nätverksinställningar, föräldrakontroll, med mera.

RT2600ap har det mesta vi förväntar oss av en modern hemrouter. Du kan använda den som router eller åtkomstpunkt, Tyvärr ser vi ut att sakna tredje alternativet – att köra som klient och brygga, men det är ju mindre vanligt att man använder en router till.

Synology RT2600ac
Synology RT2600ac styrs med fördel från sitt snygga och tydliga webbgränssnitt. 

Det mesta du behöver

Du får inbyggd skrivarserver, enkel manuell klientprioritering och möjlighet att aktivera gästnätverk. Här finns en föräldrakontroll som kan applicera webbfilter (automatisk vitlistning av säkra sajter eller säkra och barnvänliga sajter, eller manuella svart- och vitlistor), kontrollera surftider, och något som heter ”säkra sökningar”, men exakt vad den funktionen blockerar eller filtrerar framgår inte. Registrerar vi ett konto hos Synology, antingen vid installation eller i efterhand, får vi också tillgång till behändig fjärråtkomst.

Missa inte: Så väljer du rätt router - allt du behöver veta

Routern ska också stödja 3g- och 4g-modem på usb, men vi är lite osäkra på om det gäller för svenska operatörer och deras modem. På Synlologys sajt listas bara operatörer i Hongkong och Taiwan. 

Synology RT2600ac
Gränssnittet är väldigt väl genomtänkt. En sådan detalj som att vi får en snabbguide med popup-tips första gången vi loggar in är ett extra plus i kanten.

…och mycket mer

I webbgränssnittet visar Synology vad de kan. Här möts vi av ett snyggt, skrivbordsliknande gränssnitt kallat SRM (Synology Router Manager). Det är en något nerskalad och anpassad version av deras DSM (Disk Station Manager) som sitter i deras nas-enheter. Det är verkligen som att ansluta en skärm, mus och tangentbord till en dator och köra program på den.

Här är routerinställningarna bara en av flera appar, kallad Nätverkscenter, och det finns både ett skrivbord med utvalda programikoner och en app-meny med fler installerade funktioner. Apparna öppnas till och med som flyttbara fönster. En handfull är förinstallerade, som Nätverkscenter (router- och wifi-inställningar), en kontrollpanel för andra systeminställningar, firmwareuppdatering med mera, en app med support- och hjälpavsnitt och en filhanterare för ansluten lagring.

Synology RT2600ac
Det finns ett helt gäng intressanta förinstallerade funktioner i app-format, och ännu fler att tanka hem.

Utöka med appar

Framför allt finns här en appbutik, där du kan ladda hem en handfull extra appar. Det är här vi hittar sådant som dlna-kompatibel mediaserver för strömning av film och musik, vpn-server, extra säkerhetsfunktioner, en ”molnserver” för att kunna synka mappar till en central lagring på routern och en nedladdningsklient för ftp, emule, bittorent med mera – den har till och med inbyggd torrent-sökning.

De flesta av dessa kräver att du har en lagringsenhet ansluten – antingen en usb-disk eller ett sd-kort. Ja, RT2600ac har faktiskt en kortplats, något vi inte kan minnas att vi sett i en router tidigare. Routern har en usb 3.0-port och en usb 2.0.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Synology RT2600ac Pris vid test: 2750 kr.

Bästa pris just nu: 2547 kr