Nästa generations wifi är snart här. Benämningen är IEEE 802.11ax och bakom chiptillverkningen står Qualcomm, som kommer att börja skeppa testenheter redan i juni.

Den nya standarden kommer ge bättre batteritid och så klart snabbare nätverk. Tekniken beräknas dock inte komma till marknaden förrän nästa år, och bygger vidare på 11ac med egen teknologi. 11ac är fortfarande relativt nytt och levererar trådlösa hastigheter i gigabit.

Med IEEE 802.11ax kommer användarna få bättre prestanda i miljöer där många trådlösa nätverk, inklusive lte och 5G, trängs om utrymmet i luften. Tekniken nyttjar multipla antenner för att skicka så mycket som 12 strömmar med data samtidigt. Dessutom plockar den in teknologi från mobilvärlden, inkluderat styrning av trafik, vilket gör nätverken mer effektiva.

Enligt Qualcomm kommer 11ax att vara någorlunda bakåtkompatibelt vilket innebär att konsumenter med prylar som stödjer 11ac och 11n också får bättre prestanda på ett 11ax-nätverk. Vidare har 11ax fyra gånger kapaciteten av 11ac och kan nyttja både 2,4GHz– och 5GHz samtidigt med en hastighet upp till 1,8Gbps.

IDG News