Windows-telefoner hade en kort glansperiod för några år sedan med ett gäng Nokia Lumia-modeller som verkligen imponerande med cool design, smarta funktioner och framför allt med några av dåtidens bästa mobilkameror. Men sedan tog Microsoft över Lumia-varumärket och slarvade bort det genom att lansera alltför få och inte tillräckligt intressanta mobiler. Nu är det mer än ett år sedan vi sett ett Lumia-flaggskepp, och väldigt få verkar intresserade av att göra Windows-mobiler. Inte ens Microsoft.

Men här är i alla fall en sådan. Och den kommer lite överraskande från HP. Det är inte första gången HP ger sig in i mobilkampen, men det var ett bra tag sedan sist. Minns ni Ipaq? En del av deras surfplattor har faktiskt också gått att ringa med, så helt gröna på området modern mobil är de dock inte.

HP Elite X3
HP Elite X3 har lånad designdrag från bland annat HP:s Envy-datorer.

HP Elite X3 - nygammal mobil

HP Elite X3 visades upp på Mobile World Congress redan för ett år sedan och har faktiskt funnits att köpa sedan i höstas, men de har varit väldigt svåra att komma över. Det gör att när vi nu äntligen får tag på en att testa är den steget efter konkurrensen på en påtaglig punkt: prestanda. Om den allra senaste hårdvaran känns som en viktig punkt för dig går HP Elite X3 bort, då den är bestyckad med lite äldre Snapdragon 820.

Ny tycker vi inte att prestandan är en så extremt viktig faktor. Faktum är att HP Elite X3 fortfarande är rejält kraftfull. Det är dessutom främst på IOS- och Android-mobiler som du utnyttjar hårdvaran till max i diverse spel. Det andra som kräver datorkraft i telefoner är foto och film, och de punkterna är ändå den här telefonens kanske svagaste sidor. Det är inget direkt fel på dess 16-megapixelkamera, men den gör inget exceptionellt, och är dessutom lite extra krånglig att ta bra bilder med i mörkt ljus.

HP Elite X3
Nederdelen med kromglans är en snygg detalj. Där sitter dess extra snabba usb c-port.

Stor telefon, storartad skärm

Elite X3 är en telefon i solklar phabletklass. Den har en nästan sex tum stor skärm och är över åtta centimeter bred. En bastant sak att hålla i med andra ord, men med lite lagom rundade kanter baktill och greppvänligt matt bakstycke är den ändå hyfsat trevlig att greppa. Men det är klart, stor är den, och vi hittar inte heller några bra hjälpmedel i systemet för att hantera den med enhandsgrepp.

Skärmen är annars alldeles lysande. Det rör sig om en 1440p amoled-panel med både hög ljusstyrka, snygga färger och givetvis klockren kontrast. Tillsammans med ett välljudande stereohögtalare får vi en riktigt övertygande filmupplevelse. Eller i alla fall så övertygande det kan bli på en liten handhållen skärm.

HP Elite X2
HP Elite X3 är inte direkt liten och lätt. Åtta millimeter tjock och nästan två hekto tung är den.

Men en stor skärm och en äldre processor som inte är lika energisnål skulle batteritiden kunnat bli lidande, men HP har inte snålat med batteriet som är på över fyra amperetimmar. Det ger en driftstid (under normal, sporadisk användning) på nästan två dygn. Vi kan till exempel spela strömmad video oavbrutet över wifi i tolv och en halv timme, och köra webbläsare och appar aktivt nästan lika länge över 4g.

Funktionsfrossa

Det här är telefonen som funktionsmässigt har precis allt. Trådlös laddning (med stöd för bägge stora standarderna) samt snabbladdning med Quickcharge 3.0. Den har vattentålig konstruktion (IP67), och ska också vara stöttålig, men vi hittar inga uppgifter om exakt vad det innebär. Den har stöd för dubbla simkort, nfc och sd-kort på upp till hela 2 terabyte. Och den har biometrisk inloggning med både fingeravtryck och separat ögonscanner, vilken är mycket snabbare och mer pålitlig än de telefoner vi sett som försöker göra samma sak med selfie-kameran.

HP Elite X2
Skaffar du en Elite X3, se till att köpa en med docka i paketet. Det är bara några hundra dyrare (eller kan ingå till grundpriset om du hittar rätt butik) och ger väldigt mycket funktionalitet för pengarna.

Usb-porten längst ner är givetvis av typ c, och dessutom med riktig usb 3-hastighet. Det är bra för om du till exempel vill få över en film till den eller föra över något du fotat och filmat ifrån den. Men den mest intressanta funktionen som porten ger oss är möjligheten som finns i Windows 10 Mobile – nämligen möjligheten att ansluta till tangentbord, mus och en större skärm. Den funktionen heter Continuum och är något vi testade redan för ett drygt år sedan då det introducerades med senaste Lumia-flaggskeppet.

HP Elite x3 Pris vid test: 7006 kr.

Bästa pris just nu: 6899 kr