Smarta wifi-lösningar är verkligen inne just nu. Det verkar som om fler och fler tillverkare har fattat att det de flesta vill ha ut av sina hemnätverk är a) snabb och stabilt och b) minimalt med krångel. Vi har nyligen färdigkonfigurerade och parkopplade routrar med tillhörande förlängare från Linksys och Netgear, och vi har sett en handfull liknande lösningar med mesh-uppkopplade åtkomstpunkter dyka upp under 2016. Alla dessa har en huvuduppgift – maximera wifi-täckningen.

Devolo Gigagate
Basenheten och satelliten är precis lika stora. Enda skillnaden är antalet anslutningar baktill.

Enklare och billigare alternativ

Devolo Gigagate ser vid en första anblick ut att vara just en sådan lösning, men är i själva verket till för att tackla ett helt annat problem. Den säljs som ett ”Starter Kit” på två enheter och består av en basenhet och en satellit, precis som till exempel Netgear Orbi. Men här finns några påtagliga skillnader. Det är två betydligt mindre, diskretare och billigare enheter. Och funktionen i dem är mycket mer begränsad.

Den viktigaste är att Gigagate inte är en router, utan ett komplement till det nätverk du redan har. Du kopplar in basstationen med ethernetkabel till din befintliga router, och ställer sedan satelliten i det rum du har en massa prylar som du vill ansluta. Huvudfunktionen i Gigagate är kopplingen mellan basenheten och satelliten.

Devolo Gigagate
Devolo Gigagate är betydligt mindre och diskretare än till exempel Netgear Orbi.

Kraftfull dold uppkoppling

Basenheten gör bokstavligen inget annat än skickar vidare trafik till satelliten. Kopplingen mellan dem är ett helt separat och dedikerat 5 GHz AC-nätverk som använder mu-mimo med fyra parallella dataströmmar och beamforming för maximal effekt och räckvidd mellan dem. Allt är färdigt parkopplat och förkonfigurerat. Allt du behöver göra är att plugga in, vänta några sekunder, och köra.

Uppkopplingen mellan dem har teorietisk maxhastighet på cirka 1,7 gigabit/s (som i marknadsföringen avrundas till två gigabit), men Devolo säger att en gigabit är ungefär vad man rimligt kan förvänta sig i en genomsnittlig installation. Det beror ju på avstånd och hinder mellan enheterna hur snabbt det kan gå.

Devolo Gigagate
Fem nätverksportar på satellitenheten, men tyvärr bara en riktigt snabb.

När vi testar i en villa med basenheten i hallen och satelliten i ett arbetrum på ovanvåningen – ca åtta meter bort och med en vägg och ett golv emellan – kommer vi upp i nästan 750 megabit per sekund. Det är riktigt imponerande. På samma våningsplan med en innervägg emellan landar vi på 1,2 gigabit. Så för det mesta kan det med andra ord gå lika snabbt som en fast nätverkskabel. I alla fall så länge du bara har en satellit. Det går att köpa sådana separat och ansluta upp till åtta stycken till samma basenhet.

Halvdan hubb

Satelliten är sedan en fem portars ethernethubb och en enkel wifi-åtkomstpunkt som antingen kan ha eget ssid eller adoptera ditt hemnätverks. Här gör Devolo oss lite besvikna. Fyra av fem nätverksportar, där det är tänkt att du ska ansluta datorer, skrivare, nas, spelkonsoler, smart-tv och så vidare, har bara 100 megabits kapacitet. Endast en av dem är riktig gigabit ethernet.

Det innebär att endast en pryl du kopplar in fast kan utnyttja bandbredden fullt ut. Har du till exempel både en nas och en stationär dator i rummet får du välja vilken som ska få äran att kunna ladda ner snabbt. Nu är inte 100 megabit direkt dåligt det heller, men har man fet fiberlina till internet så är det ju lite trist om den inte går att utnyttja till fullo.

Devolo Cockpit
Devolo Cockpit är ett enkelt men begränsat övervakningsprogram. 

Medioker wifi

Satelliten har också som sagt en inbyggd wifi-åtkomstpunkt, men bara en för 802.11n-nätverk på 2,4 GHz. 5 GHz-bandet är ju upptaget redan, och till skillnad från Netgear Orbi så är det här inte en trippelbands enhet. Även i detta fall är det säkert snabbt nog för många tillämpningar, men redan sådant som att strömma video i full hd kan gå halvdant på lite avstånd utan ac-wifi.

Det är inte mycket som behöver ställas in och konfigureras. Ska du göra det, om du till exempel skaffar en extra satellit, eller vill stänga av satellitens wifi, behöver du ladda hem programmet Devolo Cockpit till en dator. Där får du överblick över olika Delvoloprodukter i nätverket (här duper även deras homeplug-enheter upp om du har några) och hur de är sammankopplade. Här finns också möjlighet att öppna gränssnitt till och konfigurera varje enskild enhet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Devolo GigaGate Starter Kit (9973) Pris vid test: 2299 kr.

Bästa pris just nu: 1905 kr