Fråga

Hur gör jag för att återgå från Windows 10 till Windows 7 på min bärbara dator? Jag har kvar Windows 7 på min fasta dator och ångrar nedladdningen på den bärbara.

Det var i våras när det ideligen kom upp rutor om gratis inträde till Windows 10 som jag tackade ja på min bärbara. När jag efter en månad kom hem till min fasta dator märkte jag hur mycket enklare det var med Windows 7 som jag haft i många år.

Därför vill jag gärna få tillbaka Windows 7. Jag har kvar skivan.

Lolan

Svar

Såvitt jag vet måste det bli en hel ominstallation av din bärbara. Se till att spara allt som finns där och sedan får du lov att stoppa i skivan och installera om den. Om skivan bara innehåller Windows 7 så blir det bara detta som installeras och alla program får du lov att installera separat.

Är det en fabriksåterställningsskiva så antar jag att den återställer datorn som den var när du köpte den. Sedan har du ca 400 uppdateringar att ladda ned.

Innan du gör detta: Testa med något litet tilläggsprogram exempelvis Startmeny X där du får en mer Windows 7-lik. Det är gratis.

Pelle Penna

Startmenu X
Med program som Startmenux ger du Windows 10 samma utseende som Windows 7.

Fotnot: Den här frågan fick sitt svar på vårt supportforum Eforum. Här kan du utan kostnad ställa frågor och få svar från andra kunniga användare. Läs mer på www.eforum.se.