Tro det eller ej, men det har faktiskt gått tretton år sedan strategispelet Warhammer 40,000: Dawn of War såg dagens ljus. För åtta år sedan fick vi se den andra delen i den populära serien och den 27 april är det äntligen dags för den tredje delen.

Warhammer 40,000: Dawn of war 3 kombinerar det bästa från de tidigare spelen

Warhammer 40,000: Dawn of War III är resultatet av ett samarbete mellan Relic Entertainment, Sega och Games Workshop. Med andra ord rör det sig om samma utvecklare som i de föregående spelen, något som borde borga för hög kvalitet.

Tanken med Dawn of War III är att kombinera de bästa delarna från de tidigare spelen i serien. Från ettan hämtas de magnifika striderna och från tvåan den kraftfulla hjälten och elittrupperna.

Dawn of war 3 - Space Marines
Space Marines

Till en början finns det tre fraktioner att välja mellan, närmare bestämt Space Marines, Eldar och Orks. Varje fraktion har unika egenskaper, trupper och taktik. Jämfört med de tidigare spelen erbjuds både nya trupper och nya krafter.

Förmodligen kommer vi att få se fler fraktioner i kommande expansioner, däribland Imperial Guard, Necrons, Tyranids och Chaos Marines. Det borde även bli tal om ytterligare flerspelarlägen, men några officiella besked har i skrivande stund inte lämnats.

Systemkrav och pris

Till en början kommer Dawn of War III endast att finnas tillgänglig för Windows, men det borde bli aktuellt med en version för Mac OS så småningom. Tyvärr lär vi inte få se spelet för Xbox One och Playstation 4.

Vad gäller systemkraven krävs att du kör 64-bitarsversionen av Windows 7 eller Windows 10. Vidare behöver du ha Core i5 på 3 gigahertz eller bättre, samt minst 4 gigabyte arbetsminne. Dessutom behöver du ha ett så bra grafikkort som möjligt. Minimikravet är Nvidia Geforce 460 eller AMD 6950, men allra helst bör du ha Nvidia Geforce 770 eller AMD 7970.

Warhammer 40,000: Dawn of war 3
Här är allt som ingår i Collector's Edition, lyxvarianten av spelet.

Prislappen ligger på 60 euro, vilket motsvarar 575 svenska kronor. Den som vill kan förhandsbeställa ett exemplar på ett antal speltjänster, däribland Steam. Den som beställer ett exemplar redan nu får Masters of War Skin Pack på köpet.

Så här ser trailern för Warhammer 40,000: Dawn of War III ut:

Och så här ser tidigt gameplay ut: