Fråga

Jag har råkat ut för att jag på min nya dator måste leva med Microsoft virusliknande operativsystem Windows 10, som envisas med att uppdatera sig när det själv tycker att det är kul.

Visserligen kan man numer ange tolv timmar av dygnet som ”aktiva timmar” men det ger ändå Windows tolv fria timmar till att förstöra det arbete som ändå kan pågå på datorn fast operativsystemet kanske inte tror det. Dessutom kan det bli kostsamt när uppdateringarna laddas ner över mobilt bredband.

Det står att inga uppdateringar ska laddas ner automatiskt över anslutningar med datapriser, men det verkar förutsätta att man ha någon form av mobilsticka direkt i datorn. Har man datorn ansluten till en router som i sin tur är uppkopplad över 4g-nätet tas ingen hänsyn till det.

Peter

Svar

Windows-uppdateringarna är verkligen irriterande, men när det gäller problemet med kostsamma uppdateringar finns det lyckligtvis en lösning. Du kan själv välja att din 4g-router ska betraktas som en anslutning med så kallade ”datapriser”. Samma sak kan du göra med din mobiltelefon, om du surfar via den.

Genom att ange att en uppkoppling använder datapriser så undviker Windows 10 att uppdatera sig, för att inte förbruka kostsamma data. Så här gör du:

  1. Koppla upp dig mot den anslutning som ska betraktas som en anslutning med datapriser.
  2. Klicka på den trådlösa nätverksikonen, som du hittar nere till höger på skärmen. Klicka sedan på din uppkoppling och välj Egenskaper.
  3. Bläddra dig ned till alternativet Anslutning med datapriser. Slå på funktionen med reglaget och stäng fönstret.

Martin Appel, PC för Alla

Sparsam. Ändra inställning för din uppkoppling om du surfar via mobilen.
Ändra inställning för din uppkoppling om du surfar via mobilen.