Vi har redan tagit upp de viktigaste nyheterna i Windows 10 Creators Update i vår recension, men det finns mycket mer än så om man skrapar lite under ytan.

I den här artikeln lyfter vi fram 16 mindre nyheter som verkligen är värda ett omnämnande.

1. Skjut upp uppdateringar till nästa år

Microsoft har tidigare sagt att det ska bli möjligt att vänta med att installera uppdateringar i uppemot 35 dagar, men i vår version av Creators Update är det faktiskt möjligt att avvakta med installationen i inte mindre än 365 dagar.

Vad gäller säkerhetsuppdateringar ligger gränsen på 30 dagar, detta för att minimera risken för att hackare ska komma åt innehåll på din dator.

Uppdateringar

Vi hade gärna sett att det blev möjligt att schemalägga när uppdateringen ska äga rum, men det kanske dyker upp i en framtida uppdatering (om vi nu inte väljer att skjuta upp uppdateringen av uppdateringsfunktionen vill säga).


2. Städa upp med mappar i Startmenyn 

Nu är det äntligen möjligt att använda sig av mappar för att gruppera appar i startmenyn för Windows 10, något som ger ett mer städat intryck och kan göra det lättare att hitta en viss app.

För att skapa en mapp drar du helt enkelt en ”bricka” till en annan och vips befinner de sig i samma mapp. Tyvärr anpassas inte storleken på ikonerna, så om du inte ser till att du har precis nio appar per mapp får du räkna med en del tomrum.

Mappar

3. Dynamiskt lås säkrar din dator automatiskt

En av säkerhetsnyheterna i Windows 10 Creators Update är Dynamiskt lås, en praktisk funktion för dig som glömmer bort att det kan finnas mängder av känsliga uppgifter på din dator.

I korthet handlar det om att du kan parkoppla din dator med din mobiltelefon via bluetooth. När du sedan ska i väg på ett ärende och tar mobilen med dig känner datorn av att du inte är i närheten och vips låser den sig automatiskt.

Dynamiskt lås

Om du inte vill använda dig av dynamiskt lås går det naturligtvis utmärkt att använda sig av kortkommandot Windows + L även i fortsättningen.


4. All felsökningshjälp på ett ställe

Om du har problem med datorns ljud kan du högerklicka på volymikonen i aktivitetsfältet och starta en felsökare för att lösa problemet. Men vad gör du om problemet är lite mer diffust än så?

Lyckligtvis har Microsoft bestämt sig för att samla all hjälp på ett ställe. Det enda du behöver göra är att bege dig till Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet och välja alternativet för felsökning. Där kan du förhoppningsvis hitta lösningen på ditt problem.

Felsökning

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1073 kr.

Bästa pris just nu: 1035 kr