Test: Så bra är Windows 10 Creators Update

Den 11 april skickas Windows 10 Creators Update ut till allmänheten efter en längre tids betatestande. Vi har testat den senaste förhandsversionen som i princip är identisk med den slutgiltiga versionen.

Creators Update lägger till många nya funktioner som Windows tidigare saknat. Vi bjuds bland annat på en mängd spelrelaterade nyheter och Windows Ink, som gör det möjligt att skriva anteckningar på både bilder, filmklipp och kartor. Dessutom får vi se efterlängtade förbättringar av webbläsaren Edge och den röststyrda assistenten Cortana.

Snabb och smidig installation av Windows 10 Creators Update

Som en del av installationen uppmanas du att låta webbkameran ta ett fotografi av dig, detta används sedan för att logga in med hjälp av ansiktsigenkänning. Det går blixtsnabbt och det är precis att vi hinner med att ta ett fotografi av processen.

Windows 10 Creators Update Ansiktsigenkänning
Logga in med ditt ansikte

Det första vi märker av det nya operativsystemet är att vi fått en mängd nya teman att välja mellan. Här finns drösvis med tjusiga bakgrundsbilder på alltifrån växter till katter med tillhörande ljudscheman (som du kan stänga av om så önskas). Har du flera bildskärmar inkopplade visas olika bilder på dem.

Windows 10 Creators Update Teman
Mängder med nya teman att välja mellan.

Nya funktioner för spelare

På spelfronten bjuds vi på två stora nyheter. Dels ett helt nytt spelläge, dels möjligheten att strömma vidare sitt spelande till andra användare via Beam.

Det nya spelläget optimerar datorns inställningar för just spel, något som gör att du kan få ut lite extra kräm i krävande spel. I princip kan det liknas vid den gamla goda tiden när det var vardagsmat att man pillade i filer som himem.sys för att få bättre prestanda i Doom, med skillnaden att processen numera sker automatiskt.

Har du råd med något av de dyrare grafikkorten behöver du inte bry dig om spelläget, men för dig som har en begränsad budget kan det göra viss skillnad. Vi testade med Gears of War 4 på en bärbar dator och fick ut några extra bildrutor per sekund. Med det sagt hade vi hoppats få ut lite mer kräm än så.

Gears of War 4 Windows 10 Creators Update
Gears of War 4 är ett spel som kräver ganska mycket av din dator.

Den andra stora nyheten är Beam, en ny strömningsfunktion som Microsoft köpte upp i augusti 2016 för att möta konkurrensen från aktörer som Twitch och Youtube.

Att strömma sitt spelande via Beam är ganska enkelt, det enda du behöver göra är att trycka på windomstangenten samtidigt som G och sedan leta reda på Broadcast-ikonen. Har du ett konto på Xbox Live används detta, annars kan du relativt enkelt skapa ett speciellt Beam-konto.

När du strömmar dina spel kan andra användare kommentera ditt spelande, så räkna med att få ris eller ros beroende på vad du gör. Blir du riktigt populär finns till och med möjlighet att tjäna pengar på verksamheten.

Windows 10 Creators Update
Prestandajämförelse när Game Mode och Beam används.

Tyvärr påverkas datorns prestanda negativt om du använder dig av Beam, så använd bara funktionen om du har en tillräckligt kraftfull dator.

Windows Ink: Ge nytt liv åt bilder och klipp

Windows Ink gör det möjligt att lägga till text och figurer i sina bilder och filmklipp, något som visar sig vara oväntat roligt. Ändringarna sparas som separata filer, så du behöver inte oroa dig för att fotografierna förstörs.

Allra roligast är att använda sig av filmklipp, så här kan slutresultatet se ut:

Det finns emellertid en del finputsning kvar att göra, till exempel tar raderingsfunktionen bort rubb och stubb. Vi hade gärna sett att man kunde radera enskilda element. Dessutom går det i skrivande stund inte att använda sig av emojis eller så kallade klistermärken, något som borde vara en självklarhet år 2017.

Karta
Räkna ut avståndet mellan två punkter.

Windows Ink kan även användas för nyttiga ändamål, till exempel för att räkna ut avståndet mellan två punkter på en karta. Måla ett streck längs en planerad rutt och du får veta exakt hur lång vägen är, en funktion som borde göra Google avundsjuk.


Paint 3D: En helt ny version av det klassiska ritprogrammet

Visste du att Windows erbjuder en rejäl uppsättning verktyg för att importera, skapa, redigera, visa och skriva ut tredimensionella objekt? Detta tack vare medföljande program som 3D Scan, View 3D och 3D Builder. Nu får dessa sällskap av ytterligare ett program, närmare bestämt Paint 3D.

Tyvärr har Microsoft ännu inte lyckats hålla sitt löfte om att leverera en mobil-app för Android och IOS som gör det enkelt att scanna in tredimensionella föremål i datorn, för tillfället krävs Windows Phone eller en webbkamera. Dessutom lyser de utlovade 3d-objekten i Office fortfarande med sin frånvaro.

Men om vi håller oss till själva Paint 3D är det enkelt att skapa enkla tredimensionella objekt eller importera mer komplexa objekt från sajten Remix 3D.

UFO
Att skapa ett flygande tefat går snabbt och smidigt i Paint 3D.

Om du vill kan du sedan exportera objekten till 3D Builder. Därifrån är det möjligt att beställa en utskrift från ett företag som har tillgång till en 3d-skrivare. Tyvärr ligger priset lite väl högt för att vi ska använda oss av tjänsten, men det är ändå kul att möjligheten finns.

3d-utskrift
Att beställa en 3d-utskrift är inte särskilt billigt.

Nya funktioner i webbläsaren Edge

Den första upplagan av Edge som följde med originalversionen av Windows 10 var ärligt talat inte mycket att hänga i granen, men sedan dess har Microsoft jobbat hårt på att förbättra webbläsaren.

I Creators Update erbjuds fyra större nyheter i Edge: nya verktyg för att organisera flikar, möjligheten att importera bokmärken från andra webbläsare, inbyggd läsare för e-böcker samt möjlighet att spela upp 4K-innehåll på Netflix.

Den nya flikfunktionen är användbar, men behöver fortfarande en del finputsning. Säg att du planerar en resa och öppnar ett antal intressanta flikar, när det plötsligt är läggdags. Då kan du skapa en grupp av flikarna som du fäster på sidan av skärmen. Sedan kan du stänga av datorn med gott samvete och snabbt få upp flikarna igen nästa dag.

Flikar
Spara grupper av flikar för smidig åtkomst.

Tyvärr går det inte att namnge gruppen, och det går heller inte att ändra på innehållet utan att skapa en ny grupp flikar från början. Annars hade det varit smidigt att skapa en grupp från resor, en för nyheter, en för sport och så vidare.

När det kommer till möjligheten att importera bokmärken/favoriter från andra webbläsare erbjuds endast stöd för Internet Explorer och Google Chrome. Enligt uppgift ska lösenord också kunna flyttas över, men det fungerar inte när vi testar att importera från Chrome. Dessutom är vi tvungna att stuva om en aning bland våra bokmärken efter importen, vilket känns som bortkastad tid.

Att läsa e-böcker via Edge fungerar oväntat bra, även om det naturligtvis är smidigare att använda sig av en dedikerad läsplatta. 

E-böcker
Läs dina e-böcker direkt i webbläsaren.

När det gäller Netflix kan vi konstatera att det verkligen går att spela upp 4K-innehåll, vilket är en välkommen nyhet för alla som älskar filmer och tv-serier.

Edge har som sagt blivit en hyfsad användbar webbläsare, särskilt om man laddar ner en handfull av de 25 tillägg som finns tillgängliga för nerladdning. Men fortfarande blir webbläsaren oerhört slö om man har många flikar öppna. Så det kan vara en bra idé att installera exempelvis Chrome eller Opera för dessa tillfällen.

Förbättringar av Cortana 

Den röststyrda assistenten Cortana har visserligen inte hunnit nå Sverige ännu, men nyheterna är ändå såpass spännande att vi tycker det är intressant att nämna dem.

Så får du igång Cortana från Sverige

Cortana har numera försetts med ett nytt helskärmsläge som är utmärkt för exempelvis väderprognoser och kartor.

Helskärmsläge
Cortana har fått ett nytt helskärmsläge.

Dessutom har Cortana fått nya funktioner rörande musikuppspelning. Till exempel kan assistenten numera spela upp musik från tjänster som Groove Music, Tunein och Iheartradio. Du kan dessutom be henne att identifiera låten som spelas upp.

Groove
Nu går det att be Cortana att spela upp musik från tjänster som Groove.

Andra förbättringar som är värda att nämna

Utöver ovannämnda nyheter erbjuder Creators Update flera andra nyheter, varav vi tar upp några nedan.

Nytt nattläge: Som du säkert känner till kan det blå ljuset från skärmen göra det svårare att somna. Därför erbjuds nu en ny funktion som gör skärmen mer rödaktig på kvällstid, något som förhoppningsvis gör att du somnar i tid. 

Nattläge
Så här ser det nya nattläget ut.

Fler inställningar för styrplattan: Nu går det enkelt att lägga till egna gester som låter dig jobba mer effektivt.

Powershell: Nu får du möjlighet att skriva kommandon direkt i Utforskaren.

Minispelare för video: Nu kan du spela upp filmer och tv-serier från webben i ett eget fönster som du kan placera var du vill.

Minispelare
Den nya minispelaren har sitt eget fönster.

Bättre hjälpmedel för synskadade: Har du problem med synen erbjuds alltifrån förbättrade uppläsningsfunktioner till hjälp med att återställa datorn.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1073 kr.

Bästa pris just nu: 1039 kr