6. ”Id-nummer ersätter mejlen”

Vår andra stora miss handlade om e-posten. ”Snabel-a kan du nog glömma. Du har ett id-nummer via vilket hela världen kan nå dig” trodde vi. I själva verket är dagens e-postadresser precis likadana som 2007 – och något universellt system för kontakt finns inte.

Röd gubbe

7. ”Vi surfar med 100 gigabit”

”Vad sägs om att surfa med 100 gigabit per sekund. Blunda och tänk dig tio år framåt så är det en trolig verklighet”. Vår spådom om ett allt viktigare internet och allt snabbare bredbandsuppkopplingar stämde i grund och botten ganska bra, men vi är än så länge långt ifrån de superhastigheter som vi talade om då. Det handlar i dag om några hundra megabit snarare än 100 gigabit per sekund.

Gul gubbe

8. ”Kylskåpet blir uppkopplat”

Det uppkopplade kylskåpet har länge varit en framtidssymbol, och 2007 beskrev vi det i målande färger. Lika utbrett som vi trodde har det inte blivit, men det smarta hemmet håller definitivt på att slå igenom.

Gul gubbe

9. ”Batteritiden blir flera veckor”

2007 hade bärbara datorer en usel batteritid, men det trodde vi var ett övergående problem: ”Batteritider på flera veckor är vardagsmat för morgondagens bärbara”.

Så fel vi hade! Och att våra mobiler skulle behöva laddas varje dag hade vi definitivt inte kunnat förutse. Då, för tio år sedan kunde ju mobiltelefonerna ha en batteritid på en vecka.

Röd gubbe

10. ”Vi skickar pengar med mobilen”

”2017 kan du föra över pengar mellan din mobiltelefon och någon annans” skrev vi för tio år sedan, och det låter som en rätt bra beskrivning av appen Swish. Vi förutsåg också att vi knappt skulle använda kontanter utan att i stället betala med mobilen. I USA är det här redan en realitet med tekniker som Apple Pay.

Grön gubbe

Fotnot: Läs hela vår artikel från 2007 här!

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning