2007 fyllde PC för Alla tio år, och vi tog fram kristallkulan för att titta tio år fram i tiden. ”Ska vi slå vad?” skrev vi i artikeln. Nu har det gått tio år sedan den artikeln, och det är alltså dags att kolla om vi hade rätt eller fel i våra förutsägelser.

1. ”Dvd:n är död”

2007 pratades det inte om ”molnet”, men vi hade ändå ganska rätt i vår förutsägelse om hur vi skulle lagra data: ”Eftersom all din teknik ständigt är uppkopplad mot internet lagrar du det mesta i nätverket”.

Vi förstod också att cd- och dvd-skivan skulle vara död till år 2017, men var lite väl överoptimistiska när vi skrev att ”minne är inte något problem om tio år”.

Grön gubbe

2. ”Mobilen ersätter kameran”

För tio år sedan var digitalkameror en storsäljare, men vi förutspådde att de inte skulle överleva till 2017. ”Kvaliteten på mobilens kamera har blivit så pass mycket bättre att det inte finns någon anledning att köpa en separat produkt”, var en korrekt förutsägelse.

Grön gubbe

3. ”Röststyrning är vardagsmat”

När vi tittade i kristallkulan trodde vi att möss och tangentbord skulle vara borta år 2017. Vår dödsdom får knappast godkänt. För även om röststyrning finns i de flesta prylar, precis som vi förutsåg, har den inte fått sitt stora genombrott. Däremot hade vi rätt i att pekskärmar skulle vara en lösning för framtiden.

Gul gubbe

4. ”Läsplattor ersätter skrivarna”

”Bläckstråleskrivaren dör ganska snart” skrev vi och förutsåg i stället genombrottet av en slags portabla skärmar som vi kallade ”läsplattor”. Som beskrivning av dagens surfplattor var spådomen ganska bra, men till skillnad från vad vi trodde finns vanliga skrivare fortfarande kvar.

Gul gubbe

5. ”Apple är etta på datormarknaden”

2017 är Apple etta på datormarknaden och Windows som operativsystem är borta. Ja, så trodde vi för tio år sedan. Båda förutsägelserna visade sig vara fel, och Windows har varit mer seglivat än vi räknade med.

Röd gubbe
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning