Ett wifi-nätverk som inte når in i hemmets alla vinklar och vrår är ett erkänt (och frustrerande) problem. Tillverkarna har i flera år kraftsamlat med homeplugs, repeaters och helt dedikerade system för att råda bot på problemet, och nu släpper TP-Link sitt första tillskott i den sistnämnda produktkategorin.

Test: 13 maxade ac-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Mesh-systemet Deco M5, som kör på dual-band AC1300, börjar inom kort att säljas i trepack, och med sin satsning hoppas tillverkaren kunna mildra det wifi-strul som tenderar att uppstå i större hem.

– Användarna ställer idag krav på att det skall vara stabilt internet överallt i hemmet – från vardagsrummet till badrummet och i alla hörn. Med Deco M5 får man ett wifi som gör det möjligt att streama, spela och surfa överallt, säger Clark Qian, som är Regional Director för TP-Link i Norden och Holland, i ett pressmeddelande.

TP-Link Deco M5

Nätverksenheternas platta utformning skiljer sig drastiskt från de stående motsvarigheterna vi exempelvis sett i tri-band-konkurrenter som Linksys Velop och Netgear Orbi. Deco M5 utgörs i stället av rundade "puckar" som du kan placera ut i de delar av hushållet som lider av kroniskt svaga wifi-signaler.

Tillsammans ska tre enheter ge fullgod täckning åt ett hus på upp till 418 kvadratmeter. Uppkopplade prylar kommer alltid att ansluta sig till den Deco-puck man för tillfället befinner sig närmast, vilket ska optimera bandbredden ytterligare.

Vid lanseringen trycker TP-Link också på omfattande säkerhetsfunktioner via egna systemet Homecare, som med antivirus från Trend Micro, föräldrakontroll och appbaserad fjärrstyrning ska skydda mot hackare och skadlig mjukvara.

Hur TP-Links Deco M5 står sig i fajten mot de konkurrerande system som redan börjat säljas återstår att se. Klart är att tre nätverksenheter går loss på cirka 3 500 kronor och börjar säljas inom kort. Håll utkik efter vårt jämförande test av mesh-system som bör dyka upp inom någon månad!