Om någon utan förvarning bjuder in dig att redigera ett Google-dokument den närmsta tiden är det kanske läge att vara lite extra försiktig. Under onsdagnatten, svensk tid, drabbades nämligen Google Docs-användare av en avancerad nätfiskeattack i form av ett spam som spred sig som en löpeld.

Missa inte: Googles drag för att säkra webben - ska http-varna oftare i Chrome

Attacken skedde genom att användare fick inbjudningar av sina smittade kontakter om att redigera ett Google-dokument. Skillnaden från mer alldagligt spam var att dessa inbjudningar var oerhört verklighetstrogna och såg ut att komma från någon du kände.

Länken ledde till en riktig inloggningsskärm för Google, inte någon fejkad webbadress. Men i själva verket handlade det om ett tredjepartsprogram som utgav sig för att heta Google Docs som, om du skrev in dina uppgifter, kapade din mejl och adressbok för att sprida plågan vidare.

Några timmar efter att attacken upptäcks meddelade Google via Twitter att de vidtagit åtgärder för att stoppa spridningen. Bland annat stängde de ner den skadliga tredjepartsappen. Timmarna efter det meddelade Google sedan att hotet neutraliserats och att användare inte behöver vidta några ytterligare åtgärder.