Skadeprogram för Android är ovanliga, men de existerar. "Virus" i ordets riktiga bemärkelse finns inte, men trojaner av olika slag florerar framför allt i olika tredjeparts-appbutiker. Det bästa sättet att undvika dem är att hålla dig till Google Play Store.

Om din mobil eller platta trots det skulle drabbas av skadeprogram kan du följa den här guiden för att starta den i säkert läge, ta bort adminrättigheter för appen, och till slut avinstallera den.

Fungerar inte det går vi igenom hur du nollställer till fabriksinställningar för att bli av med skräpet för gott, även om det inte är en särskilt aptitlig lösning om du inte har backup på enheten.

Innan vi kör igång är det bäst att upprepa oss: Det är inte speciellt troligt att din Android-enhet har drabbats av skadeprogram. Det är mycket troligare att du stöter på reklam som försöker lura dig att du har drabbats (och få dig att installera ett onödigt program som ska ”hjälpa” dig men i själva verket inte gör något mer än kosta dig pengar). Eller att din pryl är långsam av någon helt vanlig orsak.

Gå vidare om du tror att du ändå kanske har drabbats.