Funktioner och design

Core i9-7900X baseras på Skylake-X, något som kan låta föråldrat med tanke på att Skylake redan har ersatts av Kaby Lake. Men i själva verket är Kaby Lake endast en optimerad version av Skylake, så det är inte gammal skåpmat vi bjuds på.

Intel
Intel har en lång rad nya processorer på ingång, men Core i9 är flaggskeppet.

Skylake-X baseras i sin tur på Skylake-SP som återfinns i de Xeon-processorer som används i arbetsstationer och servrar. Det innebär att vi bjuds på mer sekundärcache (level 2 cache) och andra funktioner som normalt sett inte erbjuds till konsumentdatorer.

En av dessa funktioner är Turbo Boost Max 3.0, något som i korthet innebär att de två bästa kärnorna kan komma i 200 megahertz högre hastighet än övriga kärnor. Det innebär 4,5 i stället för 4,3 gigahertz i turboläget. Den vanliga klockfrekvensen ligger på 3,3 gigahertz.

Skulle du vilja få ut ännu mer kraft är det som vanligt överklockning som gäller, men här bör det påpekas att det kan bli mycket svårt att få tillräckligt med kylning på grund av konstruktionen. Tänker du experimentera kan det alltså vara klokt att googla fram vad proffsen tar sig för med just Core i9.

Intel Core i9 7920X X-series 2,9GHz Socket 2066 Box without Cooler Pris vid test: 11955 kr.

Bästa pris just nu: 11915 kr