Frågan om förbudet av fm-sändare, alltså apparater som skickar ut radiovågor på fm-nätet, har blivit en långkörare. Tekniken har varit förbjuden eftersom det tidigare ansetts att även väldigt svaga sändare riskerar att störa annan känslig utrustning. I många andra länder är tekniken tillåten, och där har det länge gått att köpa små sändare som gör att du kan föra över ljudet från din mp3-spelare till exempelvis bilstereon.

Post- och telestyrelsen har sedan en tid tillbaka berättat att det svenska förbudet ska hävas, eftersom nya studier visar att svaga sändare inte alls är farliga, men när förbudet skulle hävas har inte varit bestämt. Distributören Irivernordic har redan börjat sälja fm-sändare med hänvisning till att förbudet skulle hävas den 1 september, vilket PTS förnekade i en intervju med PC för Alla.

Men nu verkar det alltså som om förbudet äntligen kommer att hävas. PTS meddelar på sin hemsida att sändarna tillåts från den 1 oktober. En hinder återstår dock - EU måste granska ärendet, och får inte ha några invändningar mot att sändarna tillåts.

Det som blir tillåtet är apparater som sänder på fm-bandet, inom frekvensomfånget 87,5 och 108 MHz, och som har en effekt på högst 50 nanowatt. Dessutom måste sändarna vara CE-märkta.