Antivirusföretaget Panda Labs varnar för en ny typ av bedrägerier där du som blir lurad faktiskt själv kan bli en medbrottsning. Bedrägeriet fungerar så att du först blir kontaktad via e-post med ett erbjudande om ett välbetalt jobb för en välgörenhets- eller hjälporganisation. Med rubriker som "Best job, no experience needed" slussas du till en sajt där du kan läsa om hjälporganisationen och hur de behöver hjälp av någon som kan upplåta sitt bankkonto för att transferera pengar för hjälporganisationens räkning. Som betalning får du behålla en liten del av de pengar som slussas vidare till "hjälporganisationens" konto.

I själva verket finns givetvis ingen hjälporganisation och ditt kontonummer används som en mellanstation för att tvätta pengar som bedragarna tidigare kommit över via exempelvis phishing-attacker mot banker.

- Dessa bedragare letar inte bara efter någon som kan tvätta deras stulna pengar, utan även efter en syndabock. När någon som fått sitt konto länsat av bedragarna anmäler det inträffade kommer spåren att leda till personen som lurats att agera målvakt, säger Sebastian Zabala, säkerhetsexpert på Panda Software i Sverige.

Just nu rapporterar Panda Labs att minst ett spam av den här typen är i cirkulation. Både skräpbrevet och den sajt du hänvisas till är på engelska och ännu har Panda i Sverige inte fått in några rapporter om liknande bedrägeriförsök på svenska.
- Den här typen av bedrägeri har hittills bara gjorts på engelska och vad jag vet har vi ännu inga rapporter om några svenska sajter, säger Sebastian Zabala.

Självklart ska du aldrig ge ut ditt bankkontonummer på sajter du är det minsta osäker på. Om du råkat ut för ett bedrägeri bör du omgående kontakta både polisen och din bank.