Maskar, virus, phishingsajter, bedragarbutiker, trojanska hästar, spam. Listan över hot på nätet kan göras lång. Och den lär bli längre. När säkerhetsföretaget McAfee så smått börjar summera 2006 och titta framåt mot 2007 konstaterar man att antalet kända hot fortsätter att öka i en mycket snabb takt.

Sedan januari 2006 har företaget lagt till 50 000 nya hot i sin databas. Från att i dag ha skydd mot fler än 225 000 olika säkerhetshot väntas antalet elakingar öka till 300 000 redan innan slutet av 2007. En stor anledning till att antalet hot på nätet fortsätter att öka snabbt är att datorer och internet i dag blivit en viktig del av allas våra liv samt att den organiserade brottsligheten på allvar hittat ut på nätet.

- Datorer har på kort tid blivit en central och nödvändig del av vår vardag vilket har lett till att det nu finns stora möjligheter att tjäna pengar på att skapa och sälja skadlig kod. Som en följd av att tekniken blir allt mer sofistikerad, blir det svårare och svårare för den vanliga användaren att identifiera och undvika att bli infekterad av skadlig kod, säger Jeff Green, vice vd för McAfee Avert Labs och produktutvecklingsavdelningen.

10 värstingar
I en ny rapport presenterar McAfee också vad de tror kommer att bli nästa års stora säkerhetshot. De flesta platser upptas av välbekanta säkerhetsrisker. Här är McAfees topp 10-lista utan inbördes ordning:

1. Antalet sidor som stjäl lösenord kommer att öka genom att falska loginsidor används för populära online-tjänster som Ebay.

2. Mängden spam, då särskilt sådan med bilder som tar upp mycket bandbredd, kommer att fortsätta öka.

3. Ökningen av videodelning på webben gör att hackare kommer att rikta in sig på mpeg-filer som ett sätt att sprida skadlig kod.

4. Attacker mot mobiltelefoner kommer att bli vanligare allteftersom mobila enheter blir ”smartare” och lättare att koppla upp med bluetooth, sms, snabbmeddelanden eller e-post.

5. Adware blir allt mer ”mainstream”.

6. Identitetsstöld och förlust av data kommer att fortsätta vara en allmän fråga – till grund för dessa brott ligger ofta datastölder, förlust av säkerhetskopior och korrupta informationssystem.

7. Användningen av botar (datorprogram som utför automatiska uppgifter) kommer att öka och blir ett av hackarnas favoritverktyg.

8. Malware (parasiterande skadlig kod som modifierar existerande filer på en dator) kommer att göra comeback.

9. Antalet rootkits (spökprogram som installeras i smyg och används för dataintrång) på 32-bitars plattformar kommer att öka, men det kommer även skyddsåtgärderna att göra.

10. Sårbarheter kommer att fortsätta skapa oro och drivas på av den svarta marknaden för sårbarheter.