Planerar du att ta steget och uppgradera företagets datorer till Windows 7 finns det fem saker du bör tänka innan du planerar att köpa nya licenser och datorer.

1. Ingen uppgradering från Windows XP
En av de största nackdelarna med Windows 7 är att det inte erbjuder ett enkelt sätt att uppgradera från Windows XP. Det här är kanske inte är ett så stort problem för enskilda användare som det är för företagsanvändare.

För ett företag med ett tiotal arbetsplatser kan det ta ordentligt med tid att uppgradera alla datorer. Först måste du fastställa att all viktig information har säkerhetskopierats ordentligt. Sedan måste användarnas program testas ordenligt i Windows 7 och se till att de fungerar som de ska.

2. Gå vägen via Vista
Det finns ett trick till att uppgradera från Windows XP till Windows 7 genom att tillfälligt gå via Vista. Har du ingen installationsskiva för Windows Vista går det att ladda ned en demoversion från Microsofts webbplats.

Du behöver ingen licens för Vista då du inte behöver aktivera det om du endast använder det som en mellanväg till Windows 7. Direkt efter det att du uppgraderat till Vista kan du sedan uppgradera till Windows 7.

Även om det här gör saker och ting lite enklare så finns det fortfarande risk för problem då du uppgraderar två stycken operativsystem i ett svep. Har du möjlighet så är en ”ren” installation av Windows 7 att rekommendera.

3. Kontrollera först att allt är kompatibelt
Microsoft släppte nyligen programmet Windows 7 Upgrade Advisor. Programmet hjälper dig kontrollera att din dator samt dess program och tillbehör kommer att fungera med Windows 7.

Windows 7 Upgrade Advisor finns även som en webbtjänst som låter dig söka på både program och produkter för att se om de fungerar och om det finns drivrutiner för Windows 7.

4. För över gamla filer och inställningar
Väljer du att uppgradera från Windows XP genom att göra en så kallad ren installation finns det ett litet program som följer med på installationsskivan för Windows 7. Windows 7 Easy Transfer samlar in alla filer och inställningar i Windows XP och låter dig spara dessa på en extern hårddisk eller ett usb-minne.

Programmet finns under katalogen /support/migwiz/ på installationsskivan för Windows 7. Var dock beredd på att vissa användare har rapporterat problem när de uppgraderat från en 32-bitars version av Windows XP till 64-bitarsversionen av Windows 7.

5. Håll koll på säkerheten
Använder ni Windows XP på företaget har antagligen de flesta datorer ett eller flera säkerhetsprogram såsom antivirus och brandväggar. På grund av stora förändringar i operativsystemets kärna så lär dessa program inte fungera i Windows 7.

Kontrollera därför först om de säkerhetsprogram som ni använder har släppts i en ny version som stödjer Windows 7.

En nyhet i Windows 7 är att den inbyggda brandväggen nu är rejält mycket bättre än i tidigare versioner. Dessutom har Microsoft nu släppt säkerhetsprogrammet Security Essentials som är en gratislösning för skydd mot datorvirus och trojaner.

IDG News