Ett nyhetsbrev är ett utmärkt sätt att marknadsföra sitt företag på och ett smidigt sätt att bygga varumärke. Du når precis rätt målgrupp och det kräver varken stora investeringar eller ingenjörsexamen. En annan fördel med ett nyhetsbrev är att resultatet är tydligt och mätbart – du kan se när mottagarna öppnat brevet och vad de klickar på. Med ett nyhetsbrev kan du dessutom agera snabbt och vara spontan i din marknadsföring – från idé till utskick kan vara gjort på under en timme.

I den här artikelserien hjälper vi dig att komma igång, ger förslag på olika tjänster och kommer med konkreta tips på hur man skriver ett bra nyhetsbrev samt var du kan hitta fria bilder. Vi kommer även att tipsa dig om hur du skaffar prenumeranter, gå igenom vad lagen säger om e-marknadsföring och visa hur du undviker att ditt brev hamnar i skräppostfilter av olika slag.

Välj tjänst

Det första du behöver göra är att välja nyhetsbrevstjänst. Många e-handelsplattformar innehåller en funktion för nyhetsbrev eller erbjuder det som en tilläggstjänst. Det finns även många externa tjänster som fungerar bra. Och de finns i alla prisklasser – från enklare gratislösningar till avancerade system som främst vänder sig till riktigt stora företag och organisationer. Vi har kikat närmare på fyra populära externa tjänster i olika prisklasser, Apsis, Mailchimp, Get a newsletter och Maildirect. I faktarutan höst upp till höger hittar du exempel på fler tjänster.

När du väljer tjänst så handlar det dels om vad du är villig att betala, dels om tycke och smak. De flesta leverantörer låter dig prova gratis eller se en demo på hur tjänsterna fungerar. Kika runt och testa dig fram för att se vad som passar dig och ditt företag.

Mailchimp
En bra nyhetsbrevstjänst behöver som sagt inte kosta skjortan, Vår nyhetsbrevsguru, it-journalisten och mannen bakom nyhetsbrevet E-handelstrender, Urban Lindstedt rekommenderar en tjänst som heter Mailchimp. Den ska enligt honom vara en av de bättre tjänsterna som ger både snygga brev och är relativt lätt att använda. Det är även den tjänst han använder själv.

Den enklaste varianten av Mailchimp är gratis och de mer avancerade varianterna kostar ett par hundralappar i månaden. Den stora skillnaden på abonnemangen är hur många mottagare du kan ha på ditt brev, hur många mejl du vill skicka och hur avancerade verktyg du vill ha. Tjänsten är webbaserad och på engelska. Du hittar mer information på Mailchimps hemsida.

Apsis Newsletter Pro
Apsis Newsletter Pro är ett proffsigt verktyg där du bland annat kan köpa till tjänster för inbyggd bildbehandling, sms-utskick, enkäter och anpassade mallar. Priset varierar beroende på vilka tjänster du vill ha, hur många utskick du vill göra samt till hur många adresser. Ett grundabonnemang med upp till 500 adresser och 2000 mejl per månad kostar 295 kronor i månaden. Då ingår bland annat rapporter och filter. Du tecknar avtal på årsbasis och det finns en demo där du kan få testa innan du bestämmer dig. Du hittar med information på Apsis hemsida. PC för Allas nyhetsbrev är gjort i Apsis.

Get a newsletter

Get a newsletter är en svensk webbaserad tjänst som erbjuder en enklare variant gratis. Därefter kostar det beroende på hur många mejl du vill skicka per månad. Vill du exempelvis skicka 10 000 mejl så kostar det 79 kronor per månad. Observera att du binder upp dig för ett år i taget. Här kan du välja utseende på ditt brev med hjälp av färdiga mallar eller göra det själv från grunden. Du får även rätt till viss support via mejl. Läs mer på hemsidan.

Maildirect
Maildirect är en webbaserad tjänst och priset baseras på hur många mottagare du har och hur många utskick du vill göra. Ett abonnemang med 500 e-postadresser och 2 000 utskick i månaden kostar 500 kronor. Du får fri support, fria uppgraderingar och alla funktioner oberoende av storleken på ditt abonnemang. Demo finns, du hittar mer information Maildirects hemsida.

Missa inte del 2 som kommer imorgon – den handlar om hur du formulerar och formger ditt nyhetsbrev.

Fakta

Här är ytterligare tjänster som kan vara värt att kika närmare på. Klicka på namnet så kommer du till respektive tjänsts hemsida.