Mest läst just nu

PC för Alla

Så snabbar du upp Windows 7
Så snabbar du upp Windows - den ultimata guiden

Meny

10 sätt att trimma  firmans trådlösa nätverk

PC för Alla

Steg för steg:
SÅ FÖRBÄTTRAR DU DITT TRÅDLÖSA NÄTVERK


Tips 6:

Uppdatera firmware och drivrutiner

I din router finns ett inbyggt program, en så kallad firmware,
som bestämmer hur den ska arbeta och vilka funktioner som ska ­erbjudas. Genom att uppdatera detta kan du i bästa fall också få bättre prestanda. När du ändå är igång kan det vara smart att också ladda ned de senaste drivrutinerna för dina datorers nätverksadaptrar. Ta en titt i routerns handbok för att ta reda på hur du ska gå tillväga.


Kolla ­versionen. Inställningarna för firmware brukar i regel finnas en bit ned i huvud­menyn. Här hittar vi den under Utilities.


Uppdatera! För att uppdatera firmware trycker du på bläddrings­knappen och letar upp den nya versionen som du laddar ned från ­tillverkarens hemsida. Därefter är det bara att trycka på Update.

Tips 7:
Plocka bort störande prylar

Många av de elektroniska prylar i hemmet som kommunicerar på ­trådlös väg kan störa ditt trådlösa nätverk (trådlösa telefoner, bluetooth-enheter med mera), och då särskilt om du kör med 802.11b eller 802.11g som skickar signaler på 2,4-megahertzbandet.

Även mikrovågsungar kan utgöra ett störande element eftersom de avger starka elektriska fält. Därför kan det vara bra att hålla alla dessa prylar så långt borta som möjligt från det trådlösa nätverket.


Krock. Ditt trådlösa nätverk kan i värsta fall helt sonika sluta
att fungera när du kör mikrovågsugnen.


Tips 8:
Bygg en parabol till antennerna

För dig som verkligen vill testa allt för att piska upp farten i nätverket kan vi bjuda på ett lite smågalet tips, och det är att konstruera någon form av parabol för routerns antenner.

I grund och botten skjuter antennerna ut signaler åt alla håll för att täcka så stort område som möjligt, men i vissa fall är det ganska onödigt till exempel om den eller de datorer som ska ta emot signalerna bara finns åt ett visst håll. Då kan det vara bra att samla upp alla signaler i en parabol så att de studsar i en viss riktning.

Allra enklast är det att ta en över­bliven tv-parabol om du nu råkar ha en sådan i ett behändigt format. Du kan också testa med att använda en metallskål eller att forma till en parabol av aluminiumfolie och någon typ av material som stadgar upp konstruktionen. Parabolen placeras sedan bakom antennerna och därefter krävs lite experimenterande för att hitta den optimala riktningen.


Skål! En gammal uttjänt tv-parabol storlek mindre kan fungera utmärkt för att förstärka routerns signaler och rikta dem åt ett visst håll.

Tips 9:
Byt ut routerns inbyggda program

I din router finns som bekant en firmware (inbyggt program) som styr vilka funktioner du har tillgång till och vad du kan göra med routern. Programmet erbjuder också ett grafiskt gränssnitt för konfigurationen. Du som tycker att det ordinarie programmet känns aningen begränsat kan alltid testa med att installera den Linux-baserade tredjeparts­varianten DD-WRT som fungerar med drygt 200 olika routermodeller. Den laddar du hem från www.dd-wrt.com där du också kan se om just din router kan använda programmet.

Notera att installationen är förenad med vissa risker och att din router kan bli oanvändbar om du gör fel. Det är därför viktigt att läsa instruktionerna på tidigare nämnda sajt innan du startar. Den stora fördelen med DD-WRT är att den erbjuder ett flertal nya finesser varav några i vissa fall kan ha en positiv effekt på prestanda.


Nytt ­program. Genom att installera mjukvaran DD-WRT i din router får du tillgång till ett flertal nya finesser.

Tips 10:
Uppgradera datorerna

För att det trådlösa nätverket ska fungera måste det skickas signaler både till och från datorerna som ingår i nätverket, och ibland är datorernas utgående signaler helt enkelt för svaga, vilket försämrar nätverkets totala prestanda.

Lösningen på problemet är att överge datorernas inbyggda nätverkskort och i stället satsa på en extern usb-baserad lösning vars antenn kan flyttas runt för att hitta den bästa kontakten. Det kan också fungera bra med exempelvis ett express card (för bärbara datorer) eller ett pci express-kort (för stationära datorer) med extra stor extern antenn. Vilken variant du än väljer så handlar det om en tämligen ­blygsam investering på några hundralappar.


Starkare. En extern usb-baserad nätverksadapter kan i vissa fall ge bättre prestanda än den inbyggda varianten som finns i mer eller ­mindre alla moderna bärbara datorer.
______________________________________________________________

ATT TÄNKA PÅ FÖR DIG MED MOBILT BREDBAND
För dig som använder ett mobilt bredband i stället för en lösning med ett fast bredband och en trådlös router finns det också en del att tänka på för att maximera prestanda. Om du har ett usb-modem kan du ­exempelvis köpa en usb-förlängningssladd som du ansluter mellan modemet och kontakten på datorn. På så sätt kan du flytta runt modemet för att hitta bästa möjliga mottagning.

Om det är väldigt långt mellan den plats där ­mottagningen är som bäst och det rum där du har din dator, kan du satsa på att köpa en särskild router för mobilt bredband som skapar ett internt trådlöst ­nätverk där modemet används som anslutningspunkt mot internet. I övrigt bör du se till att ­drivrutinerna för ditt modem är upp­daterade.


Dongel. Om du har ett extern modem för mobilt bredband kan du testa att koppla in en usb-sladd mellan ­modemet och datorn.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 10 minuter - 1 timme.

Det här behöver du:

  • Ett trådlöst nätverk.
  • Internetuppkoppling.
  • Eventuellt ny hårdvara (se artikeln).
Det här lär du dig:
  • 10 knep som kan öka hastigheten i ditt trådlösa nätverk.

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Missa inget viktigt från PC för Alla
Fyll i din e-postadress så får du PC för Alla Express, ett nyhetsbrev
med de hetaste nyheterna, testerna och guiderna varje vecka - gratis!

Villkor

6 nr + a-Jays One hörlurar för 199 kr!

PC för Alla

Andra läser just nu

M3

Fredrik Thor, vinnare Multikopter-SM

Han kammade hem segern i Multikopter-SM 2015


M3

Multikopter

Nu sätter det igång – dags för Multikopter-SM 2015


PC för Alla

kolla grafikminne

Så enkelt kollar du om du har nog med grafikminne


M3

testvinnare drönare

Test: Roligare sommar med rätt multikopter


PC för Alla

Windows 10

IDC: Windows 10 innebär färre sålda datorer


Nyheter och tips från Teknik & Trender.

PC för Alla Extreme

HP släpper ElitePad 900
- en surfplatta för företag

Fler nyheter


Temasidor

Dygnets mest lästa

Heta program just nu

5minuter.se

Testa gratis: Filmerna som lär dig mer om programmen i din dator
Prenumerera på nyheter

Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


PC för Alla-nätverket
Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2012 International Data Group

Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng