Den digitala projektorn har utvecklats en hel del under de senaste åren, från en klumpig koloss med få inställningsmöjligheter till en allt mer flyttbar eller till och med bekvämt bärbar enhet med många ­möjligheter.

Det blir till exempel allt vanligare med projektorer för spel – för vad kan vara bättre för att öka närvarokänslan än en jätteskärm på hela väggen?

Så kallad short throw-teknik gör att du kan ställa projektorn mycket närmare väggen, vilket i sin tur gör att du numera får plats med en projektor i mycket trängre utrymmen än förut.

En annan intressant utveckling är de så kallade pico-projektorernas framfart. Det är inte länge sedan som rejäla datorer på upp till tio kilo vad de som kallades ­”portabla” business-projektorer. I dag är de minsta lika små som ­kompaktkameror, och vi ser projektorer inbyggda både i ­bärbara datorer och i smarta telefoner.

Smidiga att ta med
De små handhållna modellerna ligger i en prisklass från runt 2 000 kronor till drygt 5 000 kronor. Den prislappen gör dem till en intressant investering för dig som vill kunna visa presentationer var som helst utan att folk ska behöva huka sig runt en bärbar dators skärm.

Priserna har på senare tid gått ned, och specifikationerna för maskinerna har ­blivit allt bättre, så att även de billigare i segmentet erbjuder acceptabel kvalitet.

Med så pass stora prisskillnader på ­projektorerna är det givetvis en viss ­skillnad i kvalitet. Du kanske vill ha en projektor som är mer ljusstark och ­funktionsrik. Då får du ofta betala lite mer och räkna med lite större vikt.

I det här testet, som vi har gjort i sam-arbete med vår systertidning PC Advisor, letar vi efter den gyllene kompromissen – ­kompakt form, bra funktion och med ett fördelaktigt pris som pricken över i.

Bildkvaliet och uppkoppling
Bildkvaliteten är givetvis en viktig del. De små projektorerna har inte så hög ljusstyrka, och vi vill helst se att du kan få en godkänt bra bild i ett rum utan att behöva släcka alla lampor.

Led-belysningen i maskinerna har många fördelar jämfört med en projektors traditionella glödtrådslampa, bland annat högre energieffektivitet och ökad livslängd.

Ett annat kriterium är det där med uppkopplingsmöjligheterna. Att de hanterar hdmi är förstås en fördel, men eftersom projektorerna inte har hd-upplösning är det inte något som vi ser som en absolut nödvändighet.
l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Vi testade projektorerna i ett och samma rum med ljuset tänt och släckt, och projicerade mot en vit vägg i stället för mot en projektorduk. Projektorerna placerades på rekommenderat avstånd från väggen och vi anslöt dem till ett flertal externa bildkällor, samt testade mediespelarfunktioner med mediefiler på sd-kort och/eller usb.