Mest läst just nu

PC för Alla

Google Hangouts mobilsamtal
Nya Hangouts ger dig tokbilliga mobilsamtal

Meny

Just nu i M3-nätverket

Test: Bästa e-boksläsaren just nu

PC för Alla

Tänk dig en hög med 1 400 böcker! Tillsammans väger de 700 kilo, och lägger du dem på varandra blir stapeln 49 meter hög. Vill du ställa dem i en bokhylla krävs det elva stycken standard-Billy för att alla ska få plats.

Köper du i stället en e-boksläsare ryms dina 1 400 böcker i en platta som är stor som en pocketbok, tunn som en mobiltelefon och lätt som en Marabou Schweizernöt.

En magisk skärm

En e-boksläsare, eller läsplatta som den också kallas, ser på ytan ut ungefär som en surfplatta – men skenet bedrar. En surfplatta (som Ipad och Samsung Galaxy Tab) kan göra ungefär samma sak som en vanlig dator. En e-boksläsare (som Iriver Story och Kindle) kan däremot bara användas för en sak: Att läsa e-böcker. Skärmen är svartvit och alltför långsam för att göra något annat än att visa text.

Men skärmen är inte bara e-boksläsarens akilleshäl utan även dess styrka. Den använder en teknik som kallas för e-bläck, och till skillnad från en vanlig skärm lyser den inte. I stället innehåller den ett färgpigment, ungefär som bläcket i en bok. En elektrisk puls styr färgpigmenten och ritar upp en ny sida när du bläddrar.

E-bläckstekniken ger en överlägsen skärpa när det gäller text. Kvaliteten är så bra att det känns som att läsa på papper, och det är inga problem att läsa texten oavsett vilken vinkel du håller plattan i. Papperskänslan förstärks av att det elektroniska bläcket kräver ljus, och att det går bra att läsa i starkt solsken.

En annan fördel med e-bläcket är batteritiden. Medan vanliga surfplattor, mobiltelefoner och bärbara datorer måste laddas efter några timmar klarar e-boksläsarna flera veckors läsning på en laddning.

Krångligt att handla

I USA har e-böcker blivit en storsäljare, och en av förklaringarna är att det är lätt att köpa böcker. Nätbokjätten Amazon har byggt in sin butik i e-boksläsaren Kindle, och det krävs bara en enkel knapptryckning för att handla och börja läsa. Eftersom plattan är hopkopplad med mobiltelefonnätet går det dessutom att handla varsomhelst.

För oss svenskar är det krångligare. Flera av läsplattorna har visserligen trådlöst internet och inbyggda nätbutiker, men användarvänligheten är dålig.

Det enklaste är därför att handla via datorn och sedan föra över böckerna till plattan (se sidan 38). För dig som är van vid surfplattor eller smarta mobiltelefoner känns det här som en onödig omväg, men det går snabbt att vänja sig. Och när du väl har börjat läsa är e-boksläsaren löjligt enkel. Att trycka på bläddringsknappen är det enda du behöver kunna.

Alla nya svenska böcker

E-böcker har funnits i flera decennier, men det är först de senaste åren som intresset verkligen har vaknat till liv. 2011 såldes det exempelvis 80 000 e-böcker i Sverige, vilket är tre gånger så många som året innan. En viktig förklaring är att utbudet stiger. Nästan alla stora svenska bokförlag släpper sina nya titlar som e-böcker, och det kommer runt 1 000 nya svenska e-böcker per år.

Totalt finns det runt 4 000 svenska titlar att välja på, och att det inte är fler beror på att snåriga upphovsrättsregler hindrar äldre litteratur från att förvandlas till e-böcker.

Ett annat juridiskt problem är att e-böcker har högre moms än vanliga pappersböcker. Det här gör att e-böckerna blir ganska dyra. En aktuell titel kostar runt 150 kronor. För dig som tycker det är dyrt finns dock möjligheten att låna dem helt gratis på biblioteket.

Här är bästa plattan

Om du är sugen på att börja läsa böcker i en e-bokläsare är utbudet tyvärr fortfarande ganska begränsat. Det finns ett halvdussin tillverkare som kan leverera till Sverige, och PC för Alla har testat deras senaste modeller.

Bland nyheterna märks två tydliga tekniska trender: wifi och pekskärm. Dessutom har e-boksläsarna bantat. För några år sedan vägde de flesta runt 300 gram, men nu ligger de runt 200 gram. Med tanke på att de är tänkta som resesällskap är det här förstås en välkommen utveckling.

Och trots att de är så små lär du kunna fylla dem med alla böcker du vill. De flesta e-boksläsare fungerar med externa minneskort, och då finns det inga gränser för hur många böcker du kan ta med dig. Men även plattornas inbyggda minne på strax under 2 GB räcker långt. Ja, det gör alltså att du kan stoppa in 600 kilo böcker i en platta som inte väger mer än en choklad–kaka.l


Fakta

Urval. Vi har testat alla ­e-boksläsare med 6-tumsskärm och e-bläck.
Referens. Som jämförelse har vi tagit med surfplattan Ipad, men den är inte testad och betygsatt. Läs mer på sidan 30.
Batteritid. Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på olika sätt, och vi har inte själva testat det.
Lägsta pris. Vi anger det ­lägsta tillgängliga priset i februari 2012 från prisjäm-förelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se) eller tillverkarens egen hemsida.
Test. Vi har använt e-bok-läsarna och mätt hur snabba de är. Övriga faktauppgifter är hämtade från tillverkarna.Missa inget viktigt från PC för Alla
Fyll i din e-postadress så får du PC för Alla Express, ett nyhetsbrev
med de hetaste nyheterna, testerna och guiderna varje vecka - gratis!

Villkor


Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Andra läser just nu

PC för Alla

Asus Chromebook Flip

Nya modeller av Chromebook på gång


M3

LG G Flex 2

LG G Flex 2: Kurvig mobil med lysande batteritid


M3

Drönare

Radiotjänsts nya vapen mot tv-licenssmitarna - drönare


PC för Alla

james bonds bilar

Alla bilarna som James Bond någonsin kört


M3

mercedes F015

Vi guidar till tekniken i Mercedes nya framtidsbil - bland det häftigaste vi sett


Nyheter och tips från Teknik & Trender.

Aktuella jobb


PC för Alla Extreme

HP släpper ElitePad 900
- en surfplatta för företag

Fler nyheter


Temasidor

Dygnets mest lästa

Heta program just nu

5minuter.se

Testa gratis: Filmerna som lär dig mer om programmen i din dator
Prenumerera på nyheter

Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


PC för Alla-nätverket
Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2012 International Data Group

Sajter om it & teknik

 • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud MagazineAllt om cloud computing.
 • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.seDe viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • InternetworldAllt om affärer på internet.
 • IT i vårdenMötet mellan vård och it.
 • IT24Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3Sveriges prylsajt
 • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorldFör it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng