Köpråd


Ultrabooken fortsätter dock fortfarande att regera. De flesta av dessa har 13-tumsskärm och en vikt på mellan 1 och 1,5 kilo. Det finns också en handfull med 11-tumsskärm. Även 14- och 15-tummare som är ultratunna blir allt vanligare. En annan ny och väldigt intressant trend är att det äntligen kommer en handfull bärbara med skärmupplösningen 2 560 x 1 440 bildpunkter eller till och med mer. Det ger samma sköna nästan pixelfria upplevelse som på en bra surfplatta.

Windows 8 innebär stora förändringar för PC-världen, med storsatsning på pekskärmar och även rena surfplattor baserade på Windows. Senaste uppdateringen Windows 8.1 är dock en återgång till lite mer traditionell datoranvändning, så den som föredrar muspekare behöver inte känna sig akteseglad.

Men Windows är inte allt. Det har i år äntligen dykt upp Chromebooks på den svenska marknaden. Det är bärbara datorer som kör Googles Chrome OS. Ska du bara surfa, mejla och köra lite enklare appar, och inte är beroende av något speciellt Windows-program, så kan de vara ett mycket intressant och framförallt prisvärt alternativ.  

10 saker att tänka på inför köpet


7 sorters bärbara datorer

Innehållsförteckning

Krångliga ord


Styrpinne

En tryckkänslig pinne som sticker upp ur tangentbordet och används som mus. IBM äger tekniken och licensierar inte längre ut den, så bara Lenovos datorer använder den.

Styrplatta

En tryckkänslig platta nedanför datorns tangentbord som känner av hur du rör fingrarna över den.

Tft
Thin film transistor. Med tft-tekniken styrs varje bildpunkt i skärmen av transistorer fästa vid en tunn plastfilm bakom bildelementet, vilket ger kortare svarstider och större noggrannhet.

Vga dsub
Det finns inget namn på själva vga-gränssnittet, därför brukar man benämna själva den analoga videoutgången för dsub efter namnet på kontakttypen.

Viktiga komponenter


Hårddisk
Det finns flera format av hårddiskar, där de mindre helt enkelt snurrar långsammare och därmed ger en längre söktid. Överföringshastigheten har i princip ingen praktisk betydelse om du inte har väldigt speciella behov.

Minne

Datorns primärminne (ram-minnet) är den i särklass viktigaste delen i en dator. Det gäller oavsett vilket operativsystem det handlar om, men allra mest krävande är Windows Vista. Med bara 1 GB går många uppgifter så långsamt att operativsystemet ibland tror att program och tjänster slutat att fungera och allting går väldigt långsamt.

Största tillverkarna

Rekommenderas

- PC för Alla:

7 tips till Google Drive

- PC för Alla:

7 sätt att jobba
snabbare i Android

- PC för Alla:

Guide: Så flyttar
du till en ny pc

gratis spel

Lista - PC för Alla:

13 gratis tidsfördriv för
regniga sommardagar

- PC för Alla:

Megaguide: 47 tips till
dig som kör Windows 8

fest underhållning

- PC för Alla:

6 gratisprogram som fixar
underhållningen på festen!

Bli ett fan

Välj rätt dator

Testredaktören rekommenderar

Nyhetsbrev

Missa inte PC för Allas
Extreme-nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
Jag accepterar IDGs allmänna användarvillkor
Please don't insert text in the box below!


Prenumerera på nyheter

Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips
PC för Alla-nätverket
Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group