Snabbväxaren Axis Communications har under årets första nio månader nyanställt 116 medarbetare. Lundaföretaget är en frisk fläkt i en annars rätt trögrörlig säkerhetsindustri.

– Vi är ett it-företag inom säkerhetsbranschen, förklarar Axisgrundaren Martin Gren, som är det börsnoterade företagets största aktiva ägare.

Nätverkskameror som utvecklats i Lund finns i affärer, industrier, banker och på flygplatser världen över. Kollektivtrafikföretag, småföretagare samt villa- och sommarstugeägare som vill ha koll på distans är andra köpare.

– Billig installation hör tillsammans med bildkvalitet och möjligheten att se kamerabilderna på vilken dator som helst till fördelarna med nätverksbaserade digitala kameror.

Axis grundades år 1984 runt den skrivarserver som bolaget utvecklat. På den tiden var skrivare dyra – och att dela dem via nätverket var en given besparing. Även om servrarna fortfarande finns kvar i sortimentet står videorelaterade produkter idag för 96 procent av omsättningen.

Fröet till dagens bästsäljare såddes av en kund till Axis. Vid ett besök i Japan fick Martin Gren frågan om han inte skulle kunna utveckla en kamera som likt skrivarservrarna anslöts till nätverk.

– Vår första nätverkskamera lanserades år 1996 och sedan dess har detta affärsområde vuxit med ungefär 40 procent per år.

Marknaden är långt från mättad. På såväl nyinstallations- som utbytesmarknaden finns det mer att göra. Fortfarande är 75–80 procent av alla övervakningskameror analoga.

Den amerikanska marknaden, där hälften av försäljningen sker, är viktig för Axis. Security Magazine har utsett Martin Gren till en av branschens 25 mest betydelsefulla personer.

– Jag försöker att inte lägga mig i alla detaljer utan koncentrerar mitt utvecklingsarbete på det som ligger ett par tre produktgenerationer framåt i tiden, säger han lite hemlighetsfullt.

Den första kameran, Neteye 200, står nu på Axis museihylla. Jämfört med dagens modeller var dåtida kvalitetsnivå, en bild per sekund, kanske inget att hurra för. Ändå sålde den bra – första riktigt stora ordern kom från en amerikansk firma som växlade in checkar.

– Alla våra produkter bygger på egenutvecklade kretsar, säger Martin Gren och visar den senaste asic-kretsen Artpec-3.
Framgångarna bygger också på ett nätverk av 24 000 kanalpartners. För att vara nära sina marknader har Axis egna kontor i 20 länder.

Utöver Gren och Mikael Karlsson, som avled för tre år sedan, hör Keith Bloodworth till Axis grundare. Den ”tredje mannen”, som tidigt flyttade hem till Storbritannien, formade den försäljningsstrategi som gäller än idag:

– Vi arbetar alltid via partners och skulle aldrig ens kunna tänka tanken att gå förbi dem i en affär, hur stor den än är.

Fakta

Av Axis 680 medarbetare har cirka 400 sin arbetsplats på huvudkontoret. Ideon, där företaget vagga stod, hör tillsammans med Sony Ericsson till grannarna. Utöver 250 ingenjörer – merparten av produktutvecklingen sker i Sverige – finns stabsfunktioner och viss support i Lund.

Vägen upp har inte varit spikrak. En vågad satsning på mobilt Internet höll för tio år sedan på att knäcka bolaget som genom en börsintroduktion lyckades hämta in de pengar som krävdes för att ladda om.