En TV (eller flera) finns i nästan alla hem. Apparaterna skiljer sig åt i storlek, form och innehåll men många av ägarna har sett till att de har en sak gemensamt, de har ersatt crt-tv:n (tjock-tv:n) med en platt modell av typen lcd eller plasma.

Med tanke på att tv:n fått en sådan central plats i våra hem och liv är det inte konstigt att det finns ett flertal tv-operatörer på marknaden som slåss om vår uppmärksamhet. Och eftersom själva tv:n är så viktig är självklart även operatörsvalet det. Förutom priset per månad måste du även räkna in vilken digitalbox du får med, vad det kostar att uppdatera till en bättre box, vilka andra avgifter som tillkommer och hur lång bindningstiden är.

Vi har i den här guiden valt att dela in operatörerna efter distributionsteknik och placerat dem i den kategori där vi anser att de är störst. Dock finns de flesta av dem även under andra kategorier.
De kategorier vi valt är iptv, marksänd digital-tv, satellit och kabel-tv. Du kan läsa mer om varje teknik under dess rubrik.

IPTV
De som får tv via bredbandet har något som kallas för iptv, det är den nyaste sändningstekniken i gänget. Du slipper då paraboler, antenner och annat, däremot behöver du fortfarande en digitalbox och ett programkort. Dessutom behövs en switch. Du klarar dig på en 8-megabits adsl-uppkoppling eller en fiberuppkoppling.
Den stora fördelen är Internettjänsterna som följer med. Du kan till exempel hyra film via digitalboxen, se på tv-kanalernas playtjänster och annat skoj. Nackdelen är att du får räkna med att en del megabit per sekund försvinner till tv:n.

Bredbandsbolaget
Bredbandsbolagets största nackdelar just nu är att de bara har en hdtv-kanal och att de saknar tvillingabonnemang. Däremot har de 70 hd-filmer i sin videobutik som du når via fjärrkontrollen. Både hdtv-kanaler och tvillingabonnemang uppges vara på väg och det senare kommer troligen finnas tillgängligt när du läser det här.

Priser: Som dyrast 429 kr/månad (inkl. Canal+). Som billigast 99 kr/månad.
Startavgift: 695 kr
Kortavgift: 299 kr/halvår
Bindningstid: 24 månader
Köpa standardbox: Finns ej
Köpa hdtv-box: 2 995 kr
Inspelningsbar hdtv-box: 4 995 kr

Max antal sd-kanaler: 63 stycken.
Max antal hd-kanaler: 1 stycken.
Tvillingabonnemang: Lanseras 30 juni
Extrafunktioner: Playtjänsterna, videobutikTelia

Här satsas det stenhårt på media och det gillar vi här på Digitala Hemmet. Telia kan ensamma stoltsera med både Spotify, videobutik och tv-kanalernas playtjänster där du kan se på programmen när du själv vill. Det vi saknar är en billig standardbox för oss som vill ha tv i flera rum, som det är nu är det hd-boxar för hela slanten. Vi saknar även hdtv-kanaler.

Priser: Som dyrast 358 kr/månad. Som billigast 0 kr/månad (fria kanalerna inkl. videobutik).
Startavgift: 495 kr utan bindningstid, annars 0 kr
Kortavgift: 249 kr/halvår
Bindningstid: 0-24 månader
Köpa hdtv-box: 1 695 kr
Inspelningsbar hdtv-box: 2 995 kr

Max antal sd-kanaler: 54 stycken.
Max antal hd-kanaler: 3 stycken.
Syskonabonnemang: Ja, upp till 2 stycken på adsl, 5 st på fiber. Som dyrast 174,5:-/rum.
Extrafunktioner: Spotify i tv:n, Playtjänsterna, videobutik

Marksänd digital-tv
Cirka en tredjedel av Sveriges befolkning väljer marksänd digital-tv. Det innebär att de tar emot tv-signaler som sänds via master utplacerade lite här och var i Sverige. Signalen tas emot av en antenn.
Det du behöver för att kunna se marksänd digital-tv är en antenn (det räcker med en bordsantenn), en digitalbox och ett programkort. Eftersom dessa är enkla att bära med sig är den här tekniken en mycket mobil distributionsform som dessutom täcker 99 procent av Sveriges yta. Du kan alltså plocka med dig tv:n och tillbehören på semestern så länge du håller dig inom Sveriges gränser. Den stora nackdelen är att frekvensutrymmet är begränsat och det gör att det inte får plats särskilt många kanaler.

Boxer
Det finns bara en aktör i marknätet. Den aktören heter Boxer och ägs av företaget Teracom.
Som vi nämnde tidigare är frekvensutrymmet begränsat. Därför finns det inga hdtv-kanaler än så länge. En lösning är på väg, den kan du läsa om i slutet av den här specialen. Det du behöver komma ihåg nu är att om du vill se hdtv får du avvakta ett par månader tills det kommer boxar och kanaler även till marknätet. En annan nackdel är att priserna på boxarna ligger omotiverat högt.

Priser: Som dyrast 199 kr/månad (exkl. Canal+-paketet). Som billigast 79 kr/månad.
Startavgift: 595 kr
Kortavgift: 299 kr/halvår
Bindningstid: 0-24 månader
Köpa standardbox: 1 795 kr
Inspelningsbar standard-box: 3 495 kr
Kortläsare till digitalbox inbyggd i tv:n: 599 kr
Basbox till extrarum: 1 795 kr

Max antal sd-kanaler: Cirka 40 stycken. Dock kan utbudet variera beroende på var du bor.
Max antal hd-kanaler: 0 stycken.
Tvillingabonnemang: Ja, upp till tre stycken. Som dyrast 99:-/rum.
Extrafunktioner: Finns ej.

Kabel-tv
Du som bor i ett hus anslutet till kabelnätet har tillgång till kabel-tv. Den största fördelen med tekniken är att du analogt kan få tv-kanalerna till flertalet tv-apparater utan att behöva blanda in box och programkort. Vill du däremot ha signalen digitalt krävs fortfarande det sistnämnda. Du bör vara medveten om att analogt ger sämre kvalitet så du bör välja digitalt. Det är som sagt bara hus anslutna till kabelnätet som faktiskt kan använda sig av det och det är självklart en nackdel.Com Hem

Com Hem skiljer sig en smula från resten av deltagarna då de dels har lite fler digitalboxar och dels en musiktjänst som ger dig 40 radiokanaler. De har även hela 13 hdtv-kanaler, men i paketen finns som mest åtta, resten får du köpa till separat.

Priser: Som dyrast 299 kr/månad. Som billigast 39 kr/månad.
Startavgift: 0 kr
Kortavgift: 180 kr/halvår
Bindningstid: 0-24 månader
Köpa standardbox: 995 kr
Inspelningsbar standardbox: 2 995 kr
Köpa hdtv-box: 2 995 kr
Inspelningsbar hdtv-box: 4 995 kr
On Demandbox med HD: 2 995 kr

Max antal sd-kanaler: 60 stycken
Max antal hd-kanaler: 8 stycken (därutöver kan du köpa till fem stycken extra).
Tvillingabonnemang: Ja, upp till 3 stycken. Som dyrast 99:-/rum.
Extrafunktioner: Playtjänsterna, videobutik, musiktjänst

Satellit
Satellit är digital-tv via parabol. Parabolen riktas mot satelliten och sedan kan den ta emot information från den, men du behöver ändå en digitalbox.
En kul fördel med den här tekniken är att du kommer åt utländska gratis radio- och tv-kanaler (svenska också såklart).Canal Digital

Canal Digital är en av två operatörer som erbjuder tv via satellit. Fördelen du får med företaget är det stora utbudet hdtv-kanaler, hela tretton stycken. Det är många i jämförelse med andra operatörer. På den tråkiga sidan ser vi att det saknas extrafunktioner som exempelvis videobutik, detta trots att iptv-kunderna har tillgång till detta. Men misströsta icke, on demand är på gång. Canal Digital meddelar att lanseringen är tänkt till efter sommaren.

Priser: Som dyrast 489 kr/månad, som billigast 119 kr/månad.
Startavgift: 695 kr
Kortavgift: 59 kr/månad
Bindningstid: 24 månader
Köpa standardbox: 1 995 kr
Köpa hdtv-box: 3 595 kr
Inspelningsbar hdtv-box: 4 995 kr
Parabol: 395 kr

Max antal sd-kanaler: 65 stycken.
Max antal hd-kanaler: 13 stycken.
Tvillingabonnemang: Ja, upp till fyra stycken. Som dyrast 80:-/rum.
Extrafunktioner: Pay-per-view.

Viasat
Förutom Canal Digital finns även Viasat med satellit som distributionsform. Viasat hårdsatsar på on demand-tjänster. Du kan exempelvis få upp till 13 olika Playkanaler, alltså tv-kanalernas nättjänster där du själv väljer när du vill titta på programmen, och en videobutik med filmer och tv-serier som du når både via mobiltelefonen och tv:n när du vill. De sex hd-kanalerna är däremot färre än de 13 som Canal Digital erbjuder.

Priser: Som dyrast 449 kr/månad, som billigast 179 kr/månad.
Startavgift: 695 kr
Kortavgift: 169 kr/kvartal
Bindningstid: 0-24 månader
Köpa standardbox: Finns ej.
Köpa hdtv-box: 3 495 kr
Inspelningsbar hdtv-box: 5 995 kr
Parabol: Säljer inte paraboler, hänvisar till återförsäljare.

Max antal sd-kanaler: 52 stycken
Max antal hd-kanaler: 6 stycken varav en är en playkanal
Tvillingabonnemang: Ja, upp till 4 stycken. Som dyrast 89:-/rum.
Extrafunktioner: Playtjänsterna, videobutik, mobiltjänst, kanalerna i fritidshuset

Fakta

De utskrivna digitalboxpriserna visar vad boxarna kostar i originalpris. Men ofta får du den gratis eller till ett rabatterat pris när du tecknar ett abonnemang, detta gäller även i vissa fall tvillingabonnemangen.Vad är play?

En Playtjänst är tv-kanalens webb-tv. Där kan du se de senaste programmen precis när du vill i datorn, i mobiltelefonen eller i tv:n. Sistnämnda gäller bara om din tv-operatör erbjuder den tjänsten. Här är några av Playkanalerna du kan få tag på i dag:

SVT Play, www.svtplay.se
TV3 Play, www.tv3play.se
TV4 Play, www.tv4play.se
Kanal 5 Play, www.kanal5play.se
TV6 Play, www.tv6play.se
TV8 Play, www.tv8play.se
TV1000 Play, måste beställas
TV1000 Play HD, måste beställas
UR Play, www.ur.se/play