Inledning


Asus är ett företag som har produkter i de mest varierande områden. Det är därför inte förvånande att de även har börjat med nätverksprodukter. Idag tittar vi på deras senaste router asus N56U. Förutom ett snyggt yttre så är N56U fullspäckad med nyttiga funktioner som gigabit-nätverk, stöd för externa hårddiskar och stöd för både frekvensbanden 2.4 ghz och 5 ghz.

En router är troligtvis en av de viktigaste och nyttigaste komponenterna i ett hem idag. Förutom att ge ett första skydd mot attacker utifrån så ger de även oss möjlighet att ansluta flera datorer och enheter till internet utan att behöva få enskilda ip-aresser för varje enhet från bredbandsleverantören. Via ett trådlöst nätverk kan vi också ansluta alla nya mobila enheter som vi har i hemmet. Har routern också stöd för extern lagring så kan vi även använda den som lagringsserver för att dela ut filer till alla enheter. Med andra ord så är en bra router en bra och nyttig investering.

Asus N56U är en router som kommer med imponerande specifikationer. Den har stöd för både frekvensbanden 2.4 ghz och 5 ghz och ska kunna hantera hastigheter upp till 300 Mbps på båda frekvenserna samtidigt. Routern har även gigabit-nätverk och en hårdvarubaserad nat-enhet som ska garantera hög genomströmningshastighet från internet till det interna nätverket. Upp till 300000 samtidiga datasessioner ska stödjas utan att hastigheten stryps och det går att ställa in qos-inställningar för att optimera för olika typer av data. Funktionen ai-radar hjälper till att fokusera den trådlösa nätverksignalen mot anslutna enheter så de får en bättre och stabilare signal.

Asus N56U har två usb-portar och kan fungera både som lagrings-, och upnp-server, nerladdningsklient med stöd för bittorrent, fpt och fttp (filer kan laddas ner utan att din pc behöver stå på) och som printserver. Funktionen aiserver gör det möjligt att ansluta ett domännamn till routern på liknande sätt som till exempel dyndns gör. Det går sedan att dela ut mappar och ge olika rättigheter till dessa. Tanken att du ska kunna dela ut mappar med material till familj och vänner på ett enkelt sätt.

Routern kan ställas in i tre olika lägen. Det första läget som vi normalt använder oss av kallas hos Asus "ip-share". Då ansluter du routern till ett bredbandsmodem och alla funktioner i routern stöds. Läget "router" låter dig ställa routern bakom en annan router och på så sätt skapa ett "nytt" nät inom ditt interna nät. Nat stängs av och du måste sätta upp routing-regler på den första routern för att det ska fungera. Sist men itne minst kan du ställa in så Asus N56U fungerar som en access punkt.

Det enda vi egentligen saknar är möjligheten att skapa ett gäst-nätverk med en egen ssid som kan komma åt internet men inte resten av det interna nätverket.

Fakta

Tillverkare: Asus (www.asus.com)
Pris: 1200 - 1500 Kr

LAN-portar: WAN x 1, LAN x 4 RJ-45 för 10/100/1000 Base T. Stödjer Ethernet och 802.3 med en maxhastighet på 10/100/1000 Mbps och auto cross-over funktion (MDI-X)
Antenn: 2 x interna antenner för 2.4 ghz och 3 x interna antenner för 5 ghz
Minne: 8 mb flash och 128 mb ram
Usb-port: usb 2.0 x 2
Storlek : 172 x 145 x 60 mm
Vikt: 330g
Driftsfrekvens: Samtidig 2.4 ghz och 5 ghz
Dataöverföringshastighet: 802.11n: upp till 300 Mbps, 802.11a/g: upp till 54Mbps, 802.11b: upp till 11Mbps
Kryptering: 64/128-bit wep, wpa-psk, wpa2-psk, wpa-enterprise, wpa2-enterprise, wps (wi-fi protected setup)
Säkerhet: Brandvägg: nat och spi (stateful packet inspection), loggning av attacker, Filtering: port, ip packet, url nyckelord, mac address
Nätverksprotokoll: Automatic ip, static ip, pppoe (mppe supported), pptp, l2tp 
Övrigt: Quality of service och loggning av trafik, dhcp server (upp till 253 ip-adresser), webbaserad administration, upnp-server, print-server, nerladdnings-server,lagringsserver

Fördelar

  • Bra prestanda
  • Stabil prestanda
  • Bra gränssnitt
  • Både 2.4 ghz och 5 ghz
  • Många bra funktioner (print-server, upnp-server etc.)
  • Snygg

Nackdelar

  • Trådlös prestanda långt från teoretiskt maximum (som för alla routrar)
  • Ingen möjlighet att sätta upp gästnätverk 

Betyg:

Form/design: 13 av 15
Prestanda: 30 av 35
Övrig funktionalitet: 28 av 35
Prisvärde: 11 av 15

Totalt:82/100