Att skydda sin dator mot virus, maskar och trojaner är en självklarhet och det saknas inte antivirusprogram att välja mellan. Leverantörer som F-secure, Mcafee och Symantec har konkurrens av en rad mindre kända företag - som dessutom bjuder på sina produkter.

Bästa virusskyddet
Funktionsmässigt ligger AVG Free Edition från tjeckiska Grisoft inte betalprogrammen efter. Virus Bulletin och Icsa Labs, som regelbundet testar olika virusskydd, ger ett gott betyg på förmågan att hitta och rensa ogräs.

Programmet skyddar i realtid och det går snabbt att söka igenom hårddisken efter virus. Både in- och utgående e-post kontrolleras. Tyvärr fogas en reklamrad in i slutet av skickade e-postmeddelanden som informerar mottagaren om att detta gratisprogram sett till att göra meddelandet virusfritt.

AVG Free Edition ser inte särskilt modernt ut på skärmen. Det är stabilt och effektivt, vilket väl ändå är det viktigaste. Rimliga minneskrav samt automatisk uppdatering av virussignaturer och nya programversioner talar också för denna produkt.

Fler inställningsmöjligheter skulle i och för sig inte skada, men det går att till exempel skapa en räddningsdiskett.

För privat bruk är AVG gratis medan företagsanvändare måste betala för sig. För betalande användare öppnas extrafunktioner som till exempel schemaläggning.

AVG Free Edition 7.1
Hämtas på: www.grisoft.com/doc/10/lng/us/tpl/tpl01

Nästan lika bra
Många anser att Alwil Softwares Avast är bättre än AVG. Plus för möjligheten att förändra programmets utseende med hjälp av skins. Minus för att det kan vara svårt att hitta alla inställningar i detta omfångsrika, och därmed ganska långsamma, program. Dessutom bjuder Avast Home Edition, som är gratis för privat bruk, på rätt mycket reklam för betalversionen.

De flesta antivirusprogram, Avast i synnerhet, vill vara ensamma av sitt slag i datorn. Att installera flera motmedel mot virus är sällan att rekommendera eftersom programmen kan störa varandra.

Antivir Personal Edition Classic söker sig snabbt igenom hårddisken. Reklam för betalversionen förekommer lite då och då, vilket är en trist baksida. Annars är det framför allt krånglet vid uppdatering som stoppar Antivir från att få ett bättre betyg.

Signaturfilerna fräschas i och för sig upp föredömligt ofta. Fast dessa uppdateringar är rejält stora och måste hämtas från hårt belastade servrar.

Avast Home Edition 4.6
Hämtas på: www.avast.com/eng/avast_4_home.html

Antivir Personal Edition Classic 6.34
Hämtas på: www.free-av.com/antivirus/allinonen.html

Läs om fler bra gratisprogram