Gimp (Gnu Image Manipulation Program) är ett fullfjädrat grafiskt verktyg som faktiskt står sig väl i konkurrensen också med dyra, kommersiella program som Adobe Photoshop. Gimp utvecklades ursprungligen för Linux och finns numera även för Windows.

Gimp saknar inga finesser och man kan arbeta med både lager och kanaler. Filtren är många och nyttiga, från rep- och bruseliminering till mer konstnärlig förvrängning av bilder. Möjligheterna att konvertera mellan olika grafikformat är goda.

På skärmen ser detta program ”annorlunda” ut med många öppna fönster. Det tar tid att lära sig att bemästra alla funktioner. Menyer och hjälptexter är tacksamt nog på svenska. Utmärkta ångrafunktioner, som möjliggör eget experimenterande, underlättar också.

Det 8 megabyte stora programmet bygger öppen källkod och det finns gott om insticksmoduler som ytterligare ökar funktionaliteten. På minussidan står att detta resurskrävande program både startar och arbetar rätt långsamt. Det gör sig med andra ord bäst på en snabb dator med ett rejält tilltaget arbetsminne.

För att Gimp ska fungera krävs även filarkivet GTK+. Utan dessa runtimemoduler går det inte att bildbehandla. Även hjälpfilerna hämtas och installeras separat. Den som vill kunna läsa Postscriptfiler måste dessutom hämta ett fristående program vid namn Ghostscript.

Gimp 2.2.11
Hämtas på: gimp-win.sourceforge.net/stable.html

Nästan lika bra
Googles Picasa tävlar framgångsrikt i kategorin bildbehandlare, men passar nästan lika bra bland bildvisarna. Programmet, som numera har svenska menyer, bjuder på goda verktyg för att både bearbeta och hantera bilder.

Plus för en bra autofunktion. Justering av kontrast och skärpa kan också göras manuellt. Bilder kan beskäras, namnändras och storleksjusteras enligt egna önskemål. Batchfunktionen gör att handgreppen kan utföras samtidigt på flera bilder.

Bildspel, lösenordsskydd och möjlighet att bränna skivor gör Picasa mångsidigt. Betyget dras ner av all smygreklam för Googles andra tjänster.

Trivsamma Cpicture LE arbetar snabbt. Plus för att det utöver de vanliga standardformaten klarar av ett antal kameraspecifika råfiler, vilket inte är så vanligt bland gratisprogram.

Histogram, exif-stöd och väl fungerande rödögeeliminering står också på pluskontot. Picasa är dock betydligt enklare att använda.

Picasa 2.0.0
Hämtas på: picasa.google.com/index.html

Cpicture LE 1.6.2
Hämtas på: cpicture.net/en/inst.html

Läs om fler bra gratisprogram