Mest kända är Commodore för speldatorn Commodore 64, som lanserades 1982. Datorn blev en enorm storsäljare. Men nu vill alltså företaget komma tillbaka in i hetluften med nya spel-pc.

– På Commodore känner vi att den rätta tiden är nu. Datorspelandet är ett världsomspännande massfenomen och har en bred demografisk konsumentspridning, säger Bala Keilman, vd för Commodore Gaming, till nyhetsbyrån IDG News Service.

Bala Keilman säger också att Commodore-märket är bra då konsumtenterna har en relation till det.

Tveksam till satsning
Tobias Bjarneby, chefredaktör för spelmagasinet Level, ställer sig dock skeptisk till lanseringen.
– Det var många år sedan Commodore gjorde en intressant spelmaskin senast, och jag har svårt att tro att de kan lyckas med sin nysatsning.

Vidare tror Tobias Bjarneby inte heller att Commodore, av nostalgiska skäl, kommer att lyckas med att attrahera de lite äldre spelarna.
– Oavsett hur starka C64-minnen många spelare har ska det mycket till för att man ska köpa en ny Commodore-produkt år 2007.

Fyra grundmodeller
Commodores Intel-baserade spel-pc kommer att finnas fyra nya grundmodeller. Maskinerna kommer också att innehålla Commodore 64 emulatorer och drygt 50 klassiska spel. Commodores datorer beräknas finnas hos svenska återförsäljare i maj.

Fakta

Det amerikanska företaget Commodore grundades 1954 av Jack Tremiel. Ursprungligen reparerade de skrivmaskiner. Första hemdatorn, Personal Electronic Transactor, kom 1977. Commodore 64 lanserades 1982 och var baserad på 8-bitarsprocessorn MOSTEK 6150 och hade 64 kilobyte ram-minne. Efter en misslyckad satsning på multimediamaskinen CDTV gick företaget i konkurs 1994.