Att kunna spendera den trista dötiden på bussresan med att titta på tv i mobilen, är något som har varit få förunnat i Sverige. Närmare bestämt endast de 400 testpersoner som sedan den nionde oktober förra året har fått testa tjänsten för den svenska marknadens räkning. Meningen är att mobil-tv så småningom ska ingå i operatörernas abonnemang och finnas tillgängligt för alla.

Sändarbolaget Teracom har i samarbete med operatörer, tv-kanaler och andra intressenter genomfört testsändningar av mobil-tv sedan förra året, och det handlar inte längre om strömmad video via en (kostsam) internetuppkoppling, utan riktiga utsändningar via digitalnätet.

Nöjda testpiloter
Dessa ska kunna tas emot av mobiltelefoner och andra handhållna enheter som har stöd för tekniken. Testerna har genomförts i Stockholmsområdet av 400 testpersoner som använt sig av mobiltelefonen Nokia N92.

Pilotsändningarna har inkluderat 13 tv-kanaler och 3 radiokanaler. I utbudet ingår både betal- och frikanaler, men alla har varit tillgängliga för testarna. Utfallet har enligt Teracom varit bra, med ett stort intresse bland tittarna. Över hälften av testarna säger att de skulle kunna tänka sig att titta på mobil-tv varje dag, och bildkvalitén upplevs av majoriteten som lika bra eller till och med bättre än vanliga utsändningar.

Finland och Italien först ut
Reguljära mobil-tv sändningar existerar redan och i framkanten i Europa finns bland annat Finland och Italien. I det sistnämnda landet finns redan 400 000 mobil-tv-abonnenter. Det är ingen liten marknad de utvecklande företagen sätter tänderna i heller: Undersökningar beräknar antalet användare av mobil-tv till 100 miljoner redan 2010. Det ger ett möjligt marknadsvärde på upp till hissnande 11,5 miljarder euros.

EU skyndar på gemensam standard
Så varför går inte utvecklingen snabbare mot ett införande av tekniken över hela Europa? Det beror på att det finns två konkurrerande standarder: DVB-H och T-DMB. Den första varianten ser nu ut att gå vinnande ur striden sedan EU:s informations- och mediakommission hotat med ingripanden om medlemsstaterna och aktörerna inte kan komma överens om en gemensam standard.

Eftersom EU lagt ned pengar på forskning kring just DVB-H-tekniken och de båda föregångarna Finland och Italien valt använda den, blir det troligen via just denna teknik man sommaren 2008 ska kunna spana in fotbolls-EM i Österrike och Schweiz (en uttalad målsättning från kommissionen är att fotbolls-EM och OS i Peking ska kunna ses via mobil-tv).

Marknaden styr
Även de svenska försöken har skett med DVB-H sändningar, och redan nu finns telefoner från bland annat LG, Motorola, Nokia och Samsung med inbyggd mottagare. Inget är dock ”skrivet i sten” enligt Teracom, som i en pressrelease meddelar att man strävar efter att bygga öppna lösningar med öppna nät, dit alla aktörer är inbjudna. Detta, menar man, är ett koncept som i slutändan gynnar användarna.

Så när kommer då vi svenskar kunna avnjuta reguljära sändningar via mobiltelefonen?
– Vi har ganska nyligen fått en ny regering och det utreds just nu kring frekvenstilldelningar hos Radio- och tv-verket och Post- och telestyrelsen. I mycket är det sedan marknaden som bestämmer hur snabbt ett genomförande kan ske, och i vilken omfattning, men från vår sida håller vi inte tillbaka, säger Joakim Strandqvist, projektledare för mobil-tv hos Teracom.

Även svenska medieföretag är entusiastiska inför det nya sättet att se på tv. Jan-Olof Gurinder, distributionsdirektör på Sveriges Television förklarar:
– Det finns intressanta utvecklingsmöjligheter inom den här distributionskanalen. Vi har som grundprincip att finnas närvarande i de former som efterfrågas. Det handlar om valfrihet och även ett oberoende. Man ska kunna titta på SVT genom andra apparater än den stationära tv:n.

Fakta

DVB-H Är en variant på den standard som nu införs när Sverige går över till digital-tv. Genom vissa tillägg möjliggörs förbättringar i form av lägre effektförbrukning och förbättrad mobil radioprestanda.

DMB Är i stället en variant på DAB, tekniken som används för vanliga digitala radiosändningar. Även här lägger man till funktionalitet som möjliggör videotjänster förutom vanlig digitalradio i samma nät.

Fri-TV/Radio:
SVT1
SVT24
TV4
SR P1
SR P3 Star
SR Sisuradio

Betal-TV
ATG Live
BBC World
CANAL+ Sport
Discovery Channel
Disney Channel
Eurosport
Kanal 5
MTV Shorts
Star!
The Voice

Källa: teracom.se