Bara någon vecka efter att Playstation 3 har landat i europeiska butiker, nås vi av de första detaljerna om efterföljaren – Playstation 4. Även om det kommer att dröja många år innan maskinen släpps, pågår utvecklingen för fullt på Sonys japanska högkvarter.

Förutom en detaljerad lista över funktioner som Sony siktar på att få med i konsolen, har ett antal foton på en prototyp läckt ut och börjat spridas på internetforum och bloggar. Om bilderna är äkta kan vi i dagsläget bara spekulera i – från Sonys håll är det locket på.

– Inga kommentarer. Det här är illasinnade rykten, och inget annat. Jag har sett de där bilderna, och de föreställer definitivt inte någon Playstation 4. Vi utvecklar inte någon Playstation 4, och om vi skulle ha gjort det hade den inte sett ut så ändå, säger Kazuya Mishima, utvecklingsdirektör på Sony, till nyhetsbyrån AFP.

På de suddiga bilderna syns en rund maskin, med former som påminner om PS3:an, men med loggan PS4 istället.

Dokument med specifikationer
Tillsammans med bilderna har ett hemligstämlat dokument spridits. Dokumentet är skrivet på japanska, och påstås innehålla en detaljerad specifikation över de funktioner som Sonys tekniker ska satsa på att utveckla de närmaste åren.

Här är några av funktionerna som vi kanske får se i Playstation 4:

Eftersom Sony fått så mycket kritik för bristande bakåtkompatiblitet i den europeiska versionen av PS3, kommer PS4 både att vara helt kompatibel med alla gamla versioner av Playstation.

Sony kommer att satsa stort på antipiratfunktioner. Därför kommer varje konsol att registreras på den specifika kunden, och en fingeravtrycksläsare ska garantera att det är rätt kund som spelar vid konsolen.

Om kunden försöker manipulera apparaten, som exempelvis installera ett mod-chip, eller spela piratkopierade spel, kommer att information att sändas både till Sony och till den lokala polismyndigheten. Eftersom användaren har loggat in med sitt tumavtryck, kommer han också att kunna dömas i domstol för brottet.

Alla sinnen ska stimuleras
PS4 är tänkt att ge den ultimata spelupplevelsen, och inspiration har hämtats från så kallade 4D-biografer. Tanken är att alla spelarens sinnen ska stimuleras.

Därför kommer handkontrollen att utrustas med en särskild luktgenerator. Och en komponent i basenheten ska kunna generera rök och dimma i exempelvis action- och skjutspel.

Dessutom ska det gå att som tillbehör köpa en väst, som med hjälp av elektroder som fästs på 24 olika punkter på överkroppen ger spelaren elektriska stötar. Stötarna ska kännas rejält, men ändå vara helt ofarliga. Elvästen ska simulera hur det känns att få stryk i ett fightingspel, eller bli skjuten i ett actionspel.

Som en konkurrensfördel gentemot Microsoft och Nintendo tänker Sony rida på miljötrenden världen över. Därför håller de på att ta fram en teknik som tillvaratar energin som uppstår när spelaren styr spelen med den rörelsekänsliga handkontrollen. Energin ska vara tillräcklig för att driva hela konsolen, som alltså blir helt självförsörjande på el.

Här är dokumentet som innehåller specifikationerna för Playstation 4: