PROGRAM
1. Cool animation
Microsoft Works
Öppna Works 2001 Database, Spreadsheet, Portfolio eller Word Processor. Gå till hjälpmenyn och välj About Microsoft Works. Vänster­klicka i copywrite informations-fältet och skriv in works 6 rules. En cool 3d-animation startar i fullskärmsläge.

2. Flygande bäckasiner
Word (Microsoft)
Skriv in =rand(200,99) i ett Word-dokument och tryck Enter. Vips, så fylls minst 150-200 sidor
(beroende på vald teckenstorlek) med text, om än en och samma mening som upprepas.

3. Snurrande fisk
Winamp 5.0
Klicka på Options och välj Preferences. Under fliken Plug-ins väljer du Nullsoft Vorbis Decoder v1.40 och sedan About. En dialogruta dyker upp med en fisk framför en diamant. Klicka på fisken och den snurrar runt, runt, runt…

4. Extra zoom
Paint (Microsoft)
Genom att klicka precis under 8x i slutet av boxen får du en 10x zoom i stället, trots att det inte framgår att det är möjligt.

5. Vänlig alien
Indesign CS (Adobe)
Gå in i File, Print Presets och klicka på Define. Välj New, döp den till Friendly Alien och klicka OK. Gå tillbaka till File, välj Friendly Alien och klicka i Page preview-boxen i botten på rutan. Magi!

6. Gömda kreddlistor…
Nero Burning Rom 6.6.0.1
Klicka på Hjälp i menyn och sedan på Nero-loggan. Dubbelklicka på den stora loggan och tryck därefter Skift + Ctrl. Vips så börjar kreddlistan, en lista med medarbetare, rulla längst ned i fönstret.

7. …som rullar
ACD See – Fotocanvas 1.0
Välj Help och About. Klicka avslutningsvis i den
3d-animerade loggan i det över högra hörnet för att se en rullande kreddlista.

8. Ett helt team
Corel Draw 11
Välj About i hjälpmenyn och dubbelklicka på TM efter stora gröna ordet Draw. Namnet på teamet som skapade Corel Draw 11 dyker upp.

9. Uppvisning!
Autocad 2005
Öppna Layer Properties Manager Dialog och tryck Skift + Ctrl samtidigt som du väljer Invert filter button. Luta dig tillbaka och njut av uppvisningen.

10. Funkigt lamadjur
Winamp 5.0
Klicka på credits-fliken under About Winamp och ett roterande teckenfönster dyker upp. Dubbelklicka på det animerade området med höger musknapp. Fältet förändras till fullskärm med en lamabild i animeringen.

11. Devils
ICQ
Klicka på Main, välj Preferences & Security och gå till Status Mode-fliken. Placera muspilen i mitten av det tomma fältet och håll ned Ctrl + Skift samtidigt som du trycker ned både vänster och höger musknapp. Då bör du se ICQ Devils som utvecklarna av programmet kallar sig.

12. God jul!
Cinema 4D (Maxon)
Sätt datorns datum till den 25 december– vilket år spelar ingen roll – och starta programmet. I stället för ett normalt tomt projekt dyker det upp en julhälsning från programmerarna.

13. Voff!
Acrobat Reader 4 (Adobe)
Starta Acrobat Reader och välj About Plug-ins i Help-menyn. Välj sedan Acrobat Forms och tryck in Ctrl + Alt + Skift samtidigt som du klickar på Credits-knappen. Du kommer höra ett Voff sam­tidigt som Adobe-loggan ersätts med en hundtass.

14. Fartyget Taconite
Imageready CS
Öppna programmet. I verktygsmenyn ser du två fjädrar. Om du trycker Ctrl samtidigt som du klickar på fjädrarna poppar ett stort fint skepp upp på skärmen. Trycker du in Alt och klickar på fjädrarna förvandlas de till ett skepp i verktygsmenyn.

15. Söt gummianka
Adobe Imageready (CS2)
Håll ned Ctrl och klicka på Adobe.com som finns längst upp i menyn Toolbar. Ett About-fönster kommer då fram med en gummianka i bakgrunden.

16. Ankjakt!
Imageready (CS)
(Fortsättning på påskägg nummer 15.) Dialogrutan med det stora skeppet är uppe. Vänta fem sekunder tills kreddlistan börjar rulla. Skynda på hastigheten med hjälp av Alt-tangenten. I slutet av listan står frasen Long live the Duck och för att få se fler ankor trycker du Ctrl och klickar med markören vid skeppet. Om du därefter vill ta bort ankorna placerar du siktet (markören) på en anka, håller ned Ctrl och klickar på den.

17. Rymdapa
Photoshop CS2 (version 9)
Öppna Photoshop CS2 och klicka på Help-menyn samtidigt som du håller ned Ctrl-tangenten. En rymdapa dyker upp. Space Monkey var utvecklingsnamnet på Photoshop CS2.

18. Gömt bilspel
Flash 4 (Macromedia)
Gå in i Help-menyn och About Flash. Dubbelklicka på Macromedia-logotypen med två pilar som pekar uppåt. Klicka sedan på Thanks-knappen till höger för att få logotypen att studsa upp och ned. Klicka slutligen på Team-knappen till höger för att spela Gary’s car jump game. Mycket nöje!

19. Hitta 6 spel!
Flash MX Pro 2004 (Macromedia)
Gå till Help-menyn och About Flash. Klicka på det pyttelilla TM nära 2004 och vips har du på sex spel att spela på skärmen.

20. Tetris-kopia
Flash 5 (Macromedia)
Gå till Help-menyn och About Flash. Dubbelklicka på Macromedia-loggan innan animationen stannar. Klicka på Thanks och du kan spela Flashbox, en ganska rolig kopia på Tetris.

21. Showtime
Acrobat Exchange (Adobe)
Gå in i Help-menyn, välj About plugins, Acrobat Self-Sign Signatures och håll ned Ctrl samtidigt som du klickar på Credits-knappen. Voilà! Beskåda när kreddrutan öppnas upp i ett nytt fönster och en liten show spelas upp för dig.

22. Mastermind
Dreamweaver
Öppna programmet och gå in i menyn Commands och välj Create web photo album. Skriv play a game som filnamn. Spela och ha kul!

23. Bild på utvecklare
Dreamweaver
Välj en bild på din sida du har uppe. Öppna
Properties pallette, tryck in Ctrl och dubbelklicka på förhandsvisningsbilden på properties-paletten.
Nu visas programutvecklarna med både namn
och bild.

24. Utvecklarutvik – igen
Quark Xpress
Tryck in Ctrl och välj Help och About QuarkXPress. Se till att Caps Lock är aktiverad. Håll därefter ned både Ctrl och Skift samtidigt som du klickar med vänster musknapp på skärmen. Beskåda utvecklarutviket!

OPERATIVSYSTEM
25. Klassiker!
Windows XP
Trött på långrandiga patienser som aldrig går ut? Med tre magiska tangenttryck kan du tvätta bort din frustation på ett kick. Med Alt + Shift + 2 vinner du ögonblickligen. Glöm aldrig det!

26. Menlös klocka
Windows
Under C:\Windows ligger en liten filmfil som heter clock.avi med en pipande klocka som går från 1 till 12. Rätt onödig, men charmig, eller hur?

SPEL
27. Döda utan att slåss
Metal Gear Solid 3 – Snake eater
The End är en mycket gammal prickskytt som sover för att vila upp sig införa striden mot Snake. När du når fram till honom blir han väckt av fåglar till vilka han säger ”Thank you for waking me, if you didn’t my sleep would have been eternal!”. Om du sparar spelet där och fortsätter efter en vecka så kommer The End att ha dött i väntan på att få slåss mot dig. (Gäller Playstation 2.)

28. Hitta ett helt nytt scenario
Age of Empires II: Age of Kings
Gå in på cd-skivan för Age of Empires II och hitta mappen Goodies. Där finns en mapp som heter Scenario och i den en zip-fil med samma namn. Packa upp filen och läs i Read me-filen var de uppackade filerna ska läggas. Ett helt nytt scenario finns nu att spela.

29. Ett portalpussel
Half-Life
Skaparen av spelet Half-Life är ett riktigt fan av
Stephen King, vilket det här ägget bevisar. Gå till karta c3a2f genom att hålla ned ~-tangenten (tilde-tangenten) och skriv in c3a2f. Ställ dig bakom den döde forskaren och du ser numret 247 inskrivet. Samma nummer som det hemsökta hotellrummet i Kings film The Shining. Genom att sedan färdas genom portalerna i reaktortornet i ordningen 2, 4 och 7 så lyckas du äntligen undkomma pusslet.

30. Obscen vy
Grand Theft Auto – Vice City
Gå till parkeringsplatsen bakom Malibu club. På andra sidan gatan finns en skyskrapa som syns bäst från andra sidan floden, så gå över bron norrut och spring runt staketet så du ser sky­skrapan. Klockan 23:00 tänds en del av fönstren i byggnaden och skapar en bild av en… hmm… tulpan? Varje kvart sprutar det dessutom en vattenstråle från byggnadens tak...

31. Värdelösa kartor
Grand Theft Auto: San Andreas
Gå till Angle Pine i the Badlands. Hitta Clucken Bell och på andra sedan gatan finns tre soptunnor varav två med locket på. Vält omkull en av tunnorna och titta in i den med något som zoomar, exempelvis kameran eller prickskytte­geväret. Där finns flera kartor över Vice City.

32. Uppblåst ko i asteroidbältet
Star Wars Episode 2: Attack of the Clones
Håll ögonen öppna efter en asteroid med ben under Obi-Wan Kenobis rymdjakt efter Jenga. Det är faktiskt en uppblåst ko som svävar runt i rymden.

33. Fler hemliga kossor!
Diablo 2
För att uppleva det här påskägget behöver du fyra saker, dels ha klarat spelet , dels ha objekten Horadric Cube, Wirts Leg och Tome of Town Portal. Gå till Rouge Encampment. Öppna Horadric Cube och placera Wirts Leg och Tome of Town Portal inuti. Klicka på Tranmute och simsalabim, du har tillgång till en röd portal: Den hemliga konivån.

34. Beskåda Millennium Falcon
Star Wars Episode 3: Revenge Of The Sith
Få en glimt av Han Solos berömda skepp redan i tredje episoden. Håll utkik i nedre högra hörnet på skärmen efter att Anakin och Obi-Wan i spelet kraschlandat i resterna av general Grievous skepp och därefter får skjuts med en transport.

35. Cirklar i sädesfälten
Battlefield 2
Det här ägget kan bara ses från luften på banan Zatar Wetlands. Så sätt dig i helikoptern och flyg nordöst mot den gråa flaggan. Spana mot marken så ser du snart formationerna på åkern. Spår efter ufon?

36. Monty Python-referat
Rome: Total War
Börja med att spela Roman faction och bygg en akvedukt. Fortsätt spela tills den är klar och titta i Construction scroll där det borde stå att den är färdigbyggd. Men i stället kommer du se ett referat från Monty Pythons kultfilm Life of Brian.

37. Spräng kreatur
Warcaft 3
Starta ett nytt spel på en bana där det finns kreatur i omgivningen. Tryck upprepade gånger på de animerade djuren. Slutligen exploderar kreaturen samtidigt som en jordbävning äger rum.

38. Roliga röster
Starcraft
I spelet finns flera roliga röster inlagda. Om du exempelvis spelar Protoss och klickar upprepade gånger på den Observer du har hör du snart några av karaktärerna från Diablo prata. Har du en Science Vessel när du spelar Terran är en av rösterna för övrigt Mr Burns från The Simpsons.

39. Gris i fallskärm
Combat Flight Simulator (Microsoft)
Starta free flight i koordinaterna N51*10.86’ W1*50.42’ (som för övrigt är Stonehedge position). Flyg runt och leta efter ett 3d-baserat moln. Under det, på ungefär 2 000 fots höjd, hänger en fet rosa gris i en fallskärm.

40. Eftertext värd att vänta på!
Age of Mythology
När du har klarat spelet får du se en film och efter det en kreddlista. Tryck inte bort dessa utan vänta tillräckligt länge och du får höra dråpliga dialoger från ett par av karaktärerna i spelet.

SKOJ PÅ GOOGLE

41. Framgångssaga
Skriv www.google.com/technology/pigeonrank.html och få reda på den smått bisarra hemlig­heten bakom Googles framgång.

42. Pingvin
Skriv www.google.com/linux och fram kommer en gömd sida med en söt pingvin i loggan.

43. Galaxliftare
Skriv in "answer to life, the universe and everything" i sökfältet på www.google.se. Du får meningen med livet, universum och allting presenterat för dig i form av en siffra.

44. Macifierad
Skriv www.google.com/mac och du får se en annorlunda Google-sök sida.

45. Hackare
Skriv www.google.com/intl/xx-hacker/ i adressfältet och du får se en hackad Google-sida.

46. Nördigt
Skriv www.google.com/intl/xx-klingon/ i adressfältet och du får se hur det skulle se ut om vi alla kommunicerade på klingon, språket i science fiction-serien Star Trek.

47. Svinigt
Skriv www.google.com/intl/xx-piglatin/ i adressfältet och du får se hur det skulle se ut om vi skrev på det något märkliga språket ”grislatin”.

48. Bakvänt
Surfa in på www.google.com och sök på elgoog. Klicka på första länken och dra på smilbanden.

49. Törstigt
Skriv www.google.com/googlegulp/ och du kommer att bubbla av förtjusning. Det är kanske det Googles anställda vill tro.

50. Cheezy
Skriv moon.google.com och zooma in maximalt på månytan. Simsalabim, en fin närbild av månens yta, eller inte!

51. Äggigt
Slutligen bjuder Google på ett riktigt påskpresent. Surfa in på
www.google.com/Easter/feature_easter.html. Nu snackar vi äkta påskägg…

HÅRDVARA
52. Godzillas vrål
Pocket Word
Kör Word eller Excel och skriv in ordet Godzilla med ett mellanslag efter. Lyssna efter det japanska science fiction-monstret. Funkar tyvärr bara med en Philips Velo.

53. Mata speldjävulen
Apple Ipod
Är du en spelberoende Ipod-ägare? Grattis! Nästa gång du drabbas av svår längtan sätter du på din Ipod, väljer About i menyn och håller ned center-knappen i några sekunder. I nya Ipod hittas spelet på samma sätt men under Legal i Settings-menyn. Vips kan du mata spel­djävulen med ett litet spel från Atari.

WEBBLÄSARE
54. Programförklaring?
Skriv about:mozilla i Firefox adressfält och läs ett bibelliknande dramatiskt utkast ur Mozillas bok.

55. A-Z-lista
Öppna Firefox och skriv about:credits i adressfältet. Fram kommer en lista där samtliga personer som arbetat med Firefox tackas.

INTERNETSAJTER
56. Roliga citat
Surfa in på www.3drealms.com. Generera därefter ett fel, exempelvis genom att skriva www.3drealms.com/tjockis. Återupprepa och skratta åt citaten som dyker upp.

57. Dansant mus
Surfa in på www.clickey.com och sök på we love clickey. Fram kommer den dansande musen.

58. Förolämpning!
Ponera att du köpt något via nätet och att du ska betala med ccbill. Grattis, skoja till det hela genom att skriva wavmanuk som användarnamn. Svaret du får då är Wavmanuk Sucks and His Mother Uses a Commodore 64. Garva, och använd ditt riktiga namn och lösenord.

59. Mördad orm
Surfa in på www.rxp.com, klicka Enter och därefter på Overview. Hitta rxp-logotypen uppe i det vänstra hörnet. Klicka på varumärkessymbolen i loggan. Du kan nu läsa en rafflande historia.

60. Intressant cookie
Besök www.lucasarts.com och surfa runt lite på sajten. Öppna därefter upp en fil med namnet @lucasarts[x].txt som lagrats i mappen där samtliga cookies sparas. Läs speciellt delen som förklarar vilken typ av cookie det är – en ”wookie cookie”.


Tipsa oss!
Känner du till ett roligt påskägg? Tipsa i artikelkommentarerna!

Fakta

Påskägg är roliga hemligheter i ett program, spel eller på en sajt etcetera, som är omöjliga att hitta om du inte vet exakt hur du ska gå till väga.

Nej, risken att drabbas av något dåligt och hemskt om du öppnar påskägg är obefintlig. Om någon vill vara ond och gömma virus eller trojanska hästar är det osannolikt att de gör det i påskägg. Däremot är det teoretiskt möjligt att påskägg, självklart beroende på typ, kodning och så vidare,
kan orsaka buggar i programmet.