När skolbarn i utvecklingsländer får en helt egendesignad dator, den så kallade 100-dollarsdatorn, är det inte bara en billig bärbar dator som presenteras. Under det färgglada skalet döljer sig ett nyskapande användargränssnitt som enligt utvecklarna för första gången på 30 år utmanar Apples klassiska gränssnitt ”skrivbordet”. Detta skriver Business Week.

Det nya användargränssnitt som ska underlätta för barn att navigera i datorn heter Sugar och till skillnad från en vanlig pc, där du i dag landar på ett "skrivbord" när du startar datorn, möts du i Sugar av en enkel stiliserad figur. Dig själv.

Koll på kompisarna

När datorn startas presenteras en X-liknande ikon som representerar dig och din dator och så fort andra personer kopplar in sig på ditt nätverk zoomar skärmen ut och visar hur andra användare är sammankopplade i nätverket. Du får alltså en sorts grafisk representation av andra datoranvändare i din närhet. Här kan du också se vad andra personer i närheten arbetar med för stunden och i vilka fall människor i din omgivning jobbar med gemensamma projekt.

För att komma åt program och tjänster på datorn finns i skärmens kanter en rad ikoner som representerar de olika verktyg du har att arbeta med. I datorn finns bland annat en ordbehandlare, ett fotoprogram för hantering av bilder som tagits med den inbyggda kameran, en webbläsare, ett chattprogram och en e-boksläsare.

Linux i grunden
100-dollarsdatorn, eller XO-datorn som den numera officiellt heter, har under skalet en AMD-processor på 366 Mhz, 128-256 MB internminne, inbyggt trådlöst nätverk, 512 MB flashminne för lagring och en vga-kamera, mikrofon och högtalare. Operativsystemet är Linux Red Hat med det nya gränssnittet Sugar.

Vill du själv kolla in hur Sugar fungerar finns det en demonstration på organisationen OLPC:s (One Laptop per Child) officiella Wiki. Den hittar du här.