När du vill göra mer med din digitalkamera än vad de enklare modellerna klarar av, behöver du inte sikta in dig på en systemkamera. Satsa i stället på en kompaktkamera med manuella inställningar och kraftig zoom. Det blir betydligt billigare men behöver inte innebära att du gör avkall på kvaliteten.

Flera avancerade kompaktkameror har alla de manuella egenskaper som du hittar hos en systemkamera: bländar- och slutarprioritet, manuella inställningar, programinställningar och även full automatik om du så önskar.

Om du förlitar dig på automatiken, som i de enklare kamerorna, så är det lätt hänt att den i flera fall blir lurad och levererar bilder som antingen är för mörka eller för ljusa. Med manuella inställningar kan du styra slutartider, justera ljusinsläppet med bländaren eller skapa effekter som suggestiv suddighet eller använda kort skärpedjup.

Rejäl optisk zoom
Med en kraftig optisk zoom får du dessutom ut mer än vad en systemkamera med standardoptik kan prestera. Systemkamerorna har som regel tre gångers optisk zoom i sina standardobjektiv, som vanligtvis ligger mellan 18-55 millimeter, och för att utöka detta måste du komplettera med ett större zoomobjektiv. För att ta ordentliga närbilder i makroläge krävs också ett speciellt objektiv. Så vill du kunna fotografera många olika slags motiv måste du skaffa fl era objektiv till systemkameran.

Allt det här är inbyggt i de långzoomande kompaktkamerorna som ingår i vårt test. Värstingen när det gäller ultrazoom är den alldeles nya Olympus SP-550UZ med sin otroliga 18 gångers optisk zoom. Det är nytt rekord i längdzoomning i ett fast objektiv. Och som om inte det vore nog så klarar kameran dessutom en ordentlig vidvinkel på 28 millimeter omräknat till småbildsformatet. Det är mer än vad du får ut av en systemkamera med ett och samma objektiv.

Hittar ansikten automatiskt
En annan finess som ser ut att bli en verklig trend är ansiktsigenkännande autofokus. Tre av kamerorna i vårt test har den här funktionen: Canon, Fujifilm och Nikon. Men det finns fler ute på marknaden som har den, även bland de enklare och billigare kompakterna. Däremot finns funktionen inte i någon systemkamera ännu.

Med ansiktssökningen påslagen analyserar kameran hela tiden motivet och letar efter ansikten. Det hela går otroligt snabbt och ansiktena markeras på skärmen. Kameran fokuserar på ansiktena och justerar även automatiskt exponeringen för att hudtonerna ska framträda bra men tar även hänsyn till ljuset i hela bilden. Funktionen är genialisk. Den är inte helt ny, den har funnits i flera modeller ett bra tag, men nu har allt fler tillverkare sett att funktionen faktiskt är riktigt användbar och inkluderat den i allt fler modeller.

Läs testet här:

Fakta

Urval. Vi har testat allround-kameror som har många av de funktioner och egenskaper som du hittar hos systemkameror. De kan vara ett alternativ till systemkamera om du inte vill ta steget fullt ut. Alla har en optisk zoom som är betydligt större än de normala tre gångers zoom som är standard för digitalkompakter. Det kompenserar för att du inte kan byta objektiv som med systemkameror.

Batterier. För att testa batteriets livslängd tar vi en bild var trettionde sekund. Blixten används för varannan bild och vi växlar mellan vid vinkel och tele vid varannan bild. Allt för att simulera normal användning. Vi stänger av kameran efter var tjugonde bild så batterierna återfår normal temperatur. Vi har testat kamerorna med alkaliska aa-batterier, men tillverkarna rekommenderar som regel användning av uppladdningsbara NiMH-batterier. Som regel levereras kamerorna dock med ett par alkaliska batterier som kom igång-batterier. I vårt test har vi använt de medföljande batterierna för att testa livslängden.

Funktioner. Digitalt tidtagarur används för att ta tid på start och fördröjning. Alla bilderna i testet tas i högsta upplösning och i autoläge. Med den optiska zoomen testas skärpa, vinjettering och distorsion, det vill säga om normalt raka linjer kröker sig eller skevar i bild kanterna.

Vi undersöker hur bra blixten lyser upp motivet och om den når ut i hörnen genom att foto grafera en vit vägg på tre meters avstånd. Automatiken testas under många olika ljusförhållanden. Samma motiv tas med alla kamerorna med bara någon minuts mellanrum. Bilderna skrivs ut i A4-storlek och bedöms efter skärpa, brus och färgåtergivning samt hur väl vitbalansen återger färgerna naturligt i olika ljus.