En barnporrhärva skakar den virtuella världen Second Life. En tysk tv-kanal avslöjade det hela, och konfronterade nyligen Linden Labs, företaget bakom världen, med bilder från ett virtuellt sexövergrepp – två avatarer, en föreställande en vuxen man och en som liknar ett barn, som hade sex.

Nyhetsprogrammet, som sändes på kanalen ARD, kunde visa upp hur pedofilgrupper byter misstänkta barnporrbilder med varandra och också säljer sex med virtuella barn i den populära onlinevärlden.

Linden Labs har, enligt sin egen blogg, letat reda på personerna bakom avatarerna, en 54-årig man och en 27-årig kvinna, och omgående stängt av dessa från Second Life.

På bloggen skriver man bland annat att: ”Linden Labs har absolut noll tolerans för avbildningar av barnpornografi i Second Life. Vi är rasande över de bilder som ARD visade oss och kommer att samarbeta fullt ut med de rättsliga myndigheter, om de väljer att undersöka individer som är involverade i sådana här aktiviteter”.

Materialet som samlats ihop av tv-kanalen ARD har lämnats över till åklagare som ska besluta hur de ska gå vidare. Enligt tysk lag kan personer som har virtuell sex med avatarer föreställande barn räkna med upp till tre års fängelse.

I Sverige är det i dag fortfarande oklart huruvida det är brottsligt att begå sexuella övergrepp i en onlinevärld. Före detta justieminister Thomas Bodström, som är orförande i svenska Ecpat, en organisation som arbetar mot sexhandel med barn, anser dock att Justitiekanslern bör pröva frågan.

– Jag hoppas att vi får en prövning också i Sverige av JK, säger han och fortsätter angående en kommande skärpning av lagstiftningen på området:

– Vi hoppas på skarpa förslag, men vi kan inte bara vänta på det, och därför planerar vi att sätta upp ett kampanjkontor i Second Life. Vi har ett antal hundra volontärer som kan hjälpa till med arbetet, säger Thomas Bodström till TT.