Entropia Universe är ett onlinespel med över en halv miljon användare. Spelet är känt för att användarna kan ta ut pengarna de tjänar i spelet, Project Entropia Dollars (PED), i amerikanska dollar (växelkursen är för närvarande 10 PED på 1 dollar).

I dagarna meddelade företaget bakom spelet, svenska Mindark, att det sålt världens första ”virtuella banklicenser”. För svindlande 2,8 miljoner kronor såldes fem licenser, som ger användaren rätt att bedriva varsin bank i spelet.

Banken kommer att fungera på liknande sätt som en vanlig bank, där användare kan låna ut pengar och ta ut ränta. Det kommer även att finnas möjlighet att panta varor, exempelvis ett lasergevär, och eftersom pengarna går att översätta till amerikanska dollar kan man alltså byta in virtuella varor mot riktiga pengar.

Licenserna har varit till salu på aktion sedan januari och enligt Mindark måste varje köpare betala in ytterligare 700 000 kronor i startkapital för respektive bank. Bland köparna av licenserna finns allt från privatpersoner till riktiga banker.

Läs mer i pressreleasen hos Mindark.