Den första september är det tänkt att en ny webbaserad musiktjänst ska lanseras. Playble.com heter tjänsten, som utvecklas av bland andra Peter Sunde, som också är en av grundarna av The Pirate Bay, och det Malmöbaserade bandet Lamont. Detta skriver Sydsvenskan.

Sajten Playble.com ska vara en annonsfinansierad musiktjänst där det ska vara helt gratis att ladda ned musik. Musikerna själva lägger upp sina alster på sajten och tjänar pengar på annonser som visas i samband med att deras musik laddas ned och när annonser visas i samband med musiken. Enligt Sydsvenskan fungerar intäktsdelningen i grunden så att musikerna och sajtägarna delar lika på annonspengarna, men variationer kommer att förekomma.

Anledningen till att ett samarbete inletts mellan just Lamont och Pirate Bay står att finna i Malmöbandets ovanliga skivsläpp i höstas. Då gjorde man sig kända genom att släppa en singel gratis. Singeln som producerats av melodifestivalaktuelle Ola Salo kunde laddas ned gratis men ville du ha konvolut fick du betala 25 kronor. När bandet sedan gjorde en musikvideo till sin låt fick de stor draghjälp på The Pirate Bay som puffade för filen.

– Vi i bandet kom med grundidén att fokus ska vara från artistens sida och att artisten ska få betalt. Det ska inte vara ett nytt The Pirate Bay, säger Kristofer Åkesson, från Lamont, till Sydsvenskan.

Utmanar Jamendo
Även om representanter för The Pirate Bay har varit med och utvecklat tjänsten ska det inte finnas någon olagligt uppladdad musik att tillgå på Playble.com. All musik som laddas upp ska kontrolleras så att den verkligen tillhör artisten.

Redan i dag finns en tjänst som bygger på exakt samma koncept som Playble.com. Sajten heter Jamendo.com och i skrivande stund finns 3 350 publicerade album på sajten som totalt har mer än 115 000 medlemmar.