Det finns många fördelar med att lagra sina filer på nätet. Du slipper hålla reda på någon fysisk pryl, du kan använda schemalagd säkerhetskopiering och du kan lätt dela med dig av dina filer till andra.

Det finns också några nackdelar. En av dem är säkerheten. Det gäller att du litar på det företag som du väljer att lagra dina filer hos. En annan är hastigheten. Du kan aldrig vara säker på att det ska gå snabbt och smidigt, eftersom hastigheten varierar med så pass många saker, och när du ska ladda upp något är det fortfarande så att det går väldigt mycket långsammare än att ladda ned.

Ett varningens ord: Eftersom det rör sig om gratistjänster är inte alla företag så pigga på ta ansvar för dina filer. Innan du börjar lägga upp väldigt viktiga saker, se till att du läser igenom användaravtalet ordentligt så att företaget inte har någon klausul i stil med ”Vi kan ta bort dina filer närsomhelst utan anledning” – då kanske det är värt att satsa på ett säkrare alternativ.


Box är smidigt – men begränsat
Box låter dig bland annat lagra filer, dela med dig till andra och koppla dina lagrade bilder till din blogg. Box körs helt och hållet i din webbläsare. Du slipper alltså installera något program, vilket alltid är trevligt. Användargränssnittet är väldigt behagligt och lätt att greppa. Uppladdningen var inte den snabbaste i världen, cirka 150 kB/s, men det duger för mindre filer. Box är en toppentjänst, tyvärr får man dras med en stor begränsning i gratisversionen – inga filer får vara större än 10 MB.

Gratisutrymme: 1 GB (max 10 MB per fil)
Alternativ för betalande: 5 GB för 80 dollar per år (cirka 560 kronor).
www.box.net

Betyg:  (6/10)


Diino utklassar konkurrenterna
Svenska Diino är snyggt och otroligt lätt att använda. Programmet erbjuder både enkel lagring och schemalagd backup. Du får dessutom ett eget e-postkonto hos Diino vars inkommande mejl du lätt kan vidarebefordra till din ordinarie adress. Att ladda upp filer gick i runt 460 kB/s, vilket är klart snabbast i testet. Diinos enda nackdel är att du som gratisanvändare måste gå med på att få e-post från företaget bakom tjänsten.

Gratisutrymme: 2 GB
Alternativ för betalande: 10 GB kostar 690 kronor per år, 100 GB kostar 4 690 kronor.
www.diino.se

Betyg:  (9/10)


Mamut Teamwork – mest för att skicka filer
Mamut Teamwork är huvudsakligen byggt för att låta användarna dela med sig av sina filer till andra. Istället för att skicka ett mejl med en jättelik bifogad fil så kan du via Mamut ladda upp filen och sedan låta programmet skicka en länk till de personer du vill ska få tillgång till den. Mamut erbjuder även ett flertal andra fiffiga funktioner för att dela med sig av sina filer, men är du bara ute efter att på ett enkelt vis lagra filer för eget bruk är det inte det bästa alternativet. 500 MB är också lite snålt med utrymme.

Som en bonus krypterar Mamut dina filer, för att få maximal säkerhet. När vi prövade att ladda upp filer kom låg hastigheten runt 300 kB/s, vilket är helt okej.

Gratisutrymme: 500 MB
Alternativ för betalande: 5 GB för 322 kronor per år.
www.mamut.com/se/teamwork

Betyg:  (5/10)


Mozy mest för säkerhetskopiering
Mozy vill helst användas som ett rent backup-program, och gör det därför lite svårt att välja vilka filer man vill föra över. Helst vill programmet rota i Windows ”Mina dokument”-mappar, och lagrar du filer någon annanstans krävs det lite pillande. Men det är inte det största problemet med Mozy. Programmet är jobbigt och instabilt. När vi till slut lyckats starta en backup satte programmet i gång att först kryptera, och sedan ladda upp filerna i en hastighet av cirka 100 kB/s, bara för att låsa sig precis innan allt var klart. Mozy placerar dessutom en irritierade ikon i Windows aktivitetsfält, som inte går att bli av med utan att avsluta programmets process i Windows – vilket i sin tur ledde till att vår dator kraschade.

Gratisutrymme: 2 GB
Alternativ för betalande: Obegränsat med utrymme för 54 dollar (cirka 380 kronor) per år.

www.mozy.com

Betyg:   (3/10)


Långsamt och krånligt med Omnidrive
Med Omnidrive kan du välja mellan att antingen köra hela processen i webbläsaren eller att installera ett program på din dator. Kör du webbläsaralternativet har du många långa väntetider att se fram emot. Gratistjänsten erbjuder bara 1 GB lagringsutrymme och gränssnittet är inte det mest intuitiva, men när man väl kommit igång så är det inga problem. Uppladdningen går i ungefär 100 kB/s när vi testar. När du väl har fått upp en fil kan du bland annat välja att dela med dig av den till andra användare och även ändra i den (om det till exempel handlar om en word-fil).


Gratisutrymme: 1 GB
Alternativ för betalande: 10 GB för 40 dollar per år (cirka 280 kronor).
www.omnidrive.com

Betyg:  (4/10)


Xdrive krånglar – men bjuder på hela 5 GB
Xdrive drivs av den amerikanska nätjätten AOL. Det är alltså anpassat för amerikaner, vilket gör det krångligt att komma igång för en svensk. Bara att registrera sig tar otroligt lång tid och kräver mycket pillande med webbläsarens inställningar. Tjänsten erbjuder hela 5 GB gratis, vilket är en hel del. Gränssnittet är också väldigt trevligt, både lättanvänt och snyggt. Ett stort plus får Xdrive eftersom man slipper installera någon programvara, tjänsten körs rakt i webbläsarfönstret. Uppladdningen tuffade på i runt 200 kB/s vid testtillfället.

Gratisutrymme: 5 GB
Alternativ för betalande: 50 GB för 120 dollar per år (cirka 840 kronor).
www.xdrive.com

Betyg:  (5/10)

Fakta

Vi testade att ladda upp filer i olika storlekar och kontrollerade uppladdningshastigheten. Observera att detta är något som varierar beroende på din egen uppkoppling. I detta fall använde vi oss av ett vanligt abonnemang från en stor svensk internetoperatör med en maxhastighet av 8 Mbit/s (1024 kB/s) ned och 4 Mbit/s (512 kB/s) upp. Till de webbaserade tjänsterna användes Internet Explorer 6.0.